Hlavní obsah

Na Krakovci provází odsouzená, po propuštění chce stejnou práci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na zřícenině hradu Krakovec na Rakovnicku provází návštěvníky odsouzená žena. Ve stejné profesi by chtěla pokračovat i po propuštění, které ji čeká příští rok na podzim.

Článek

Eva, jak se odsouzená průvodkyně jmenuje, svou práci na hradě vnímá jako obrovskou příležitost pro zařazení do běžného života. Jde o ojedinělý projekt, který iniciovali kastelán hradu Jiří Sobek a zástupce vedoucího výkonu trestu drahonické věznice na Lounsku Michal Charvát.

Z drahonické věznice na Krakovec dojíždí Eva třikrát až čtyřikrát týdně spolu s kastelánem, zaměstnancem věznice a dalšími odsouzenými, které na hradě pomáhají například s úklidem či sekáním trávy. Také ona začínala na hradě jako brigádnice. „K historii mám vztah, líbí se mi to, co tady zanechali naši předkové,“ uvedla průvodkyně, která ráda čte i knihy o historii. Před odsouzením byla podnikatelkou. Trest dostala za zpronevěru a další podobné nezákonné činnosti.

Kastelán Sobek s věznicemi spolupracuje už více než deset let. Až do letošního roku šlo o údržbové a podobné práce, odsouzená průvodkyně je novým projektem. Odsouzenou Evu oslovili i kvůli její schopnosti komunikovat s lidmi. Počítá se s ní i v další sezoně a práce ji čeká také v zimě. „Bude nám nápomocna během doby, než začne další sezona, vytipovávat a připravovat si sama svoji nástupkyni,“ řekl Charvát.

V Drahonicích jsou nyní dvě stovky odsouzených. V době před pandemií koronaviru jich pravidelně pracovalo až 40 procent, teď pracovních příležitostí ubylo, ale dvě desítky odsouzených pracují například v call centru, další na různých brigádách.

sbe kš

Reklama

Doporučované