Hlavní obsah

Na Královéhradecku začaly samosběry jahod, v Pileticích stovky sběračů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Královéhradecku začaly samosběry jahod. Kvůli velmi chladnému jaru odstartovaly o dva až tři týdny později než v minulých letech. V pondělí začal samosběr v jahodářském podniku v Pileticích u Hradce Králové.

Článek

Zájem lidí byl velký, na pole ráno vyrazilo kolem 600 sběračů. Někteří přijeli už dvě hodiny před otevřením plantáže.

„Začátek sklizně je letos opožděný zhruba o tři týdny. Obvykle začínáme se sběrem pro podnikovou prodejnu kolem 18. května, letos jsme začali před týdnem. S jistým odstupem pak začínají samosběry,“ řekla Markéta Černínová, která má plantáže s jahodami na starosti.

Jahody však letos podle ní bohatě a dlouho kvetly, jsou velké, vyzrálé a je jich hodně. Další samosběr by měl být v Pileticích 19. června, záležet bude na počasí a dozrávání jahod. Termíny samosběru bude firma upřesňovat na webu.

Piletičtí pěstují jahody na 5,25 hektaru. Cena kilogramu jahod v samosběru je 69 korun. Již nasbírané jahody si mohou lidé koupit v podnikové prodejně za 120 korun za kilogram.

V pátek 11. června začaly samosběry jahod v Agrodružstvu Lhota pod Libčany. Dnes odpoledne bude samosběr pokračovat. Cena za kilogram jahod činí 65 korun. „Doporučujeme vzít si s sebou vhodnou obuv, o víkendu vydatně zapršelo, plantáž je blátivá,“ upozornili pěstitelé ze Lhoty pod Libčany.

Družstvo má celkem vysázeno šest hektarů jahod, z toho v plodnosti k samosběru jich letos jsou asi tři hektary. Kvůli velkému zájmu družstvo předpokládá, že všechny jahody nechá sklidit formou samosběru a sklizeň pro prodej v tržnici v Hradci Králové či v obchodech dělat nebude.

Reklama

Doporučované