Hlavní obsah

Úmyslně nebojoval s kůrovcem. Policejní razie míří na bývalého šéfa Lesů ČR Szóráda

Foto: Seznam Zprávy

Kůrovcová kalamita, ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ve čtvrtek policie zasahovala na ministerstvu zemědělství a centrále Lesů ČR.

Článek

V budově ministerstva zemědělství a v sídle státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové ve čtvrtek zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Razie se podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) týkala úřadu a Lesů ČR za doby působení bývalého ředitele Daniela Szóráda. Kriminalisté ani žalobci zatím žádné bližší informace neposkytli. Szórád řekl České televizi, že to, co mu policie klade za vinu, je absurdní. Policisté u Szóráda podle ČT provedli domovní prohlídku a zabavili mu počítač, tablet a telefon. Zatím ale Szórád nebyl z ničeho obviněn, uvedla televize.

Policie Szóráda podle Lidových novin podezírá, že způsobil Lesům ČR škodu 2,4 miliardy korun. Šlo o nevýhodné ukončení smluv a nedostatečný zásah proti kůrovcové a větrné kalamitě, napsaly Lidovky.cz. „Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivních opatřeních, jejichž prostřednictvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů,“ píše se podle LN v jednom z materiálů souvisejících s vyšetřováním.

Policie má podezření, že Szórád selhal v souboji s kůrovcovou kalamitou, píší lidovky. Nikoliv však z důvodu neschopnosti, ale podle detektivů jednal úmyslně. NCOZ Szórádovi vyčítá, že nechal rozpustit rezervní fond Lesů v letech 2015 až 2017. Ten měl přitom sloužit jako finanční rezerva pro případ neočekávaných a nenadálých investic – vzniklých například kvůli kalamitám. „Policie míní, že po rozpuštění fondu musely Lesy na hašení škod načerpat komerční úvěr, který však pro státní podnik nebyl výhodný,“ uvádí deník.

Policie zásah potvrdila, ale komentovat jej nechtěla. „Více informací poskytovat nebudeme, neboť podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej.

„Mohu v tuto chvíli pouze říct, že státní zástupce vrchního státního zastupitelství vykonává dozor v kauze, kterou prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Policisté zajišťují důkazy. Nikdo nebyl zadržen,“ řekla Seznamu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policisté zasahují také v sídle Lesů ČR v Hradci Králové. „Můžu potvrdit přítomnost policie v našem sídle. Zásah se netýká současného vedení státního podniku, ale více k tomu říct nemohu,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

„Netýká se to jenom ministerstva zemědělství, týká se to i Lesů ČR a předchozího vedení Lesů ČR,“ řekl Deníku N ministr Toman. „Policie šetří, ministerstvo spolupracuje. Jedná se o předchozí období. Nechci to víc komentovat,“ uvedl. Konkrétně se podle něj jedná o období předchůdce současného generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, kterého tehdejší ministr zemědělství Jiří Milek odvolal loni v květnu. Nyní je v čele společnosti Josef Vojáček.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého policie požádala úřad o součinnost a předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR. „S ohledem na všechny probíhající úkony nemůžeme sdělit žádné bližší informace,“ dodal.Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Seznamu řekl, že jej policie zatím nekontaktovala a o zásahu neví. „Osobně jsem zvědav, jaké období se prověřuje a jaké záležitosti. V minulosti jsem státnímu zastupitelství jako ministr předával poměrně vážné informace k prošetření z dob mých předchůdců,“ uvedl.

Reklama

Doporučované