Hlavní obsah

Na náměstí v Chebu umístili piano, chtěli ho tam obyvatelé města

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Cheb.

Reklama

aktualizováno •

Na náměstí krále Jiřího z Poděbrad v Chebu dnes umístili piano, v participativním rozpočtu pro něj hlasovali obyvatelé města. Nástroj stojí před Špalíčkem.

Článek

Takzvaný meganápad piano pro všechny, je dalším z řady návrhů obyvatel, které mají zpříjemnit a zlepšit život ve městě.

„Umístění piana mělo být původně v jiné městské lokalitě, ale podařilo se nám shodně s navrhovatelkou najít vhodnější místo a nástroj umístit v blízkosti Špalíčku. Chebské náměstí patří k nejfrekventovanějším místům města a nástroj je i zpestřením pro samotné Chebany, návštěvníky a turisty,“ řekla mluvčí radnice Simona Liptáková. Pořízení nástroje včetně krytu stálo necelých 100 000 korun.

Soutěž Meganápady vypsal Cheb poprvé v loňském roce. Návrhy obyvatel nejprve posoudí odbory radnice z hlediska možnosti uskutečnění a finančních nákladů. Loni musel každý návrh stát nejvýše půl milionu korun. Pro letošní rok se hranice zvýšila na jeden milion. O návrzích pak na internetu lidé hlasují a nápady, které dostanou nejvíc hlasů, město uskuteční. Má na to jeden a půl roku.

Radnice letos uvolnila z rozpočtu pět milionů korun, celkem se dostalo na devět návrhů obyvatel. Lidé dali nejvíce hlasů záměru na zpracování studie výletní a běžecké trasy okolo přehrady Skalka. Zájem hlasujících překonal loňský rok.

Participativní rozpočet mají už několik let například v Karlových Varech, kde se konají pravidelná fóra s obyvateli. Několik nápadů už radnice uskutečnila i v Mariánských Lázních. V Sokolově kvůli nejistým příjmům zatím první participativní rozpočet odložili.

Reklama

Související témata:

Doporučované