Hlavní obsah

Na odhalování černých skládek chce Bohumín využít mobilní kamery

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

S pomocí mobilních kamer chce Bohumín na Karvinsku bojovat proti černým skládkám. Strážníci nyní dostali dvě přenosné kamery, které podle potřeby budou přesouvat na místa, která byla znečištěna nejčastěji.

Článek

Město doufá, že s pomocí kamer snadněji odhalí zakladatele černých skládek. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková. Dosud strážníci využívali fotopasti.

Na problém znečišťování veřejného prostranství se podle ní v poslední době městská policie zaměřila více než v minulosti. Zatímco například před pěti lety řešila na území města 38 černých skládek, loni už to bylo 72 případů. „Takové chování lidí je nepochopitelné, zvlášť když mají ve městě dostatek alternativ. Je tu pro ně šest dní v týdnu stálý sběrný dvůr umístěný v areálu našich technických služeb a do jednotlivých částí města v pravidelných intervalech zajíždí i mobilní sběrný dvůr,“ připomněl ředitel městské policie Roman Honysz.

Mezi první monitorované oblasti bude patřit městská část Skřečoň. Následně se kamery budou podle potřeby přesouvat na různá místa. Město za jejich pořízení zaplatilo zhruba 12.000 korun. Dosud strážníci na problematických místech využívali fotopasti, kamery by jim ale mohly poskytnout celistvější záznam. „Spustí se ve chvíli, kdy zaznamenají pohyb. My si pak video pohodlně stáhneme z úložiště a můžeme případ začít okamžitě řešit,“ Honysz. Pokuta za založení černé skládky může dosáhnout až 50.000 korun. Strážníci navíc u prokázaných přestupků požadují, aby lidé po sobě nepořádek uklidili.

Reklama

Související témata:

Doporučované