Hlavní obsah

V Bohumíně se dokončuje výstavba dopravního terminálu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

V Bohumíně finišuje dostavba dopravního terminálu před nádražím. V říjnu by terminál mohl začít sloužit lidem. Jeho vybudování přišlo na zhruba 40 milionů korun a město na něj získalo dotaci, která pokryje většinu nákladů.

Článek

„Se zprovozněním celého dopravního terminálu se počítá na začátku října. Naproti vstupu do železniční budovy už stojí 72 cykloboxů s časovým zámkem. V těch zadních si lidé budou moci dobít elektrokola. Hotová je i dlažba z velkoformátových bloků před nádražím i naproti němu a také konstrukce zastávek hromadné dopravy. Zbývá prostor osadit lavičkami, elektronickými jízdními řády a dalším mobiliářem a zasadit stromky,“ uvedla mluvčí radnice Jana Končítková.

Během víkendu stavbaři pracovali také na asfaltování silnice v ulici Adama Mickiewicze. Po jeho kompletním dokončení přijde na řadu vodorovné dopravní značení včetně vyznačení nových parkovacích stání, která vzniknou v prostoru před hlavní poštou a poblíž tržnice. „Přestože bude terminál už za čtrnáct dnů sloužit lidem, dodatečné práce budou kvůli zpožděné dodávce materiálu probíhat ještě v dalších týdnech,“ doplnila mluvčí.

Nový dopravní uzel má skloubit vlakovou, autobusovou, cyklistickou i automobilovou dopravu. „Jde o jednu z největších investic posledních let. Před třemi lety si v celoměstské anketě obyvatelé sami odhlasovali, do jakých zásadních investic by se v následujících pěti letech měla radnice pustit. A projekt terminálu skončil v první pětici, proto jsme jej bezprostředně začali připravovat a letos na podzim jej dokončíme,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

V příštích letech chce město dopravu u vlakového nádraží dále vylepšovat. Chystá proto i úpravu autobusového stanoviště u supermarketu. Kvůli větší bezpečnosti pěších i cyklistů v místě vznikne společná stezka, dále přechod pro chodce a také záliv pro příměstskou dopravu. Samotné stanoviště pro autobusy se promění v záchytné parkoviště. Jeho služby nahradí nový terminál u železnice.

Reklama

Doporučované