Hlavní obsah

Na pančované potraviny laserem. Nová technologie je rychlejší než laboratoř

Italští vědci představili novou technologii na testování potravinVideo: AP

 

Reklama

Italští vědci představili testování potravin pomocí laseru. Technologie odhalí přítomnost nežádoucích látek v potravinách a nápojích. Jedná se o mnohem rychlejší variantu, než jsou klasické laboratorní analýzy.

Článek

Vědci z výzkumného centra ENEA, které se nachází v italském Frascati, představili novou laserovou technologii, která odhalí šizené potraviny.

Pomocí laserového paprsku zachytí nežádoucí látky a obratem pošle informace do počítače. Je to tedy mnohem rychlejší způsob než laboratorní analýza potravin, na jejíž výsledky se čeká několik dní.

Laser upozorní například na přítomnost nekvalitních olejů v extra panenském olivovém oleji, methanolu v alkoholických nápojích, cukrů a sladidel, které nejsou uvedeny na etiketách, či histaminu v rybích produktech.

Tyto látky mohou být velmi nebezpečné a jejich přidávání do potravin a nápojů je trestné. Například methanol je pro lidi vysoce toxický a užívá se jen v průmyslu. Někdo jej však přidává do likérů, protože je levnější a v podstatě neodlišitelný od klasického alkoholu. Jeho požití však může vést k permanentním zdravotním problémům - například ke slepotě - a v některých případech až k úmrtí.

Cílem tak je odhalit pančování, ať už se jedná o přirozený proces smísení s nežádoucími látkami či úmyslné ředění, tedy podvod.

Podle italských výzkumníků je to otázka tří let, než bude laserové testování dostupné na trhu.

Česká realita: Miliony z Bruselu dostávají vinaři, kteří jsou trestáni za pančování vína

Reklama

Související témata:
Pančování

Doporučované