Hlavní obsah

Na péči o válečné hroby v zahraničí chce dát Česko pět milionů, do Ruska nic

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na péči o válečné hroby v zahraničí chce ministerstvo obrany dát pět milionů korun. Stejně jako loni a předloni úřad neuvolní žádné peníze do Ruska, kam v minulosti posílal nejvíce peněz.

Článek

Úřad prostřednictvím ministra obrany Lubomíra Metnara navrhuje, aby z pěti milionů byla polovina poskytnuta na obnovu válečných hrobů československých vojáků, kteří padli v bojích proti Maďarům na Slovensku v letech 1918 a 1919.

Dar ve výši 1,5 milionu korun komise doporučila zaslat na Ukrajinu, kde bude využit zejména na rekonstrukci válečných hrobů rakousko-uherských vojáků pocházejících ze současného území České republiky. Zbývajících 500 000 korun bude určeno pro Polsko a Itálii.

Rozdělení peněz navrhla meziresortní komise, ve které zasedli zástupci ministerstev obrany, financí, vnitra, zahraničních věcí, kultury a pro místní rozvoj, její součástí byli také zástupci Československé obce legionářské a Svazu měst a obcí.

Česká republika dávala v posledních letech na opravu svých válečných hrobů v cizině čtyři miliony korun, předloni částku ministerstvo zvýšilo na pět milionů. Nejvyšší částky Česko v minulosti přidělovalo především na opravy válečných hrobů v Rusku, a to především na památníky spojené s československými legiemi. Již loni a předloni se ale ministerstvo obrany rozhodlo, že peníze přesune jinam.

Ministerští úředníci si opakovaně stěžovali na nedostatečnou vůli ruských úřadů k obnově českých válečných hrobů i na poškozování existujících pomníků legionářů v Rusku. Rusům naopak vadí události kolem sochy maršála Ivana Koněva v Praze či třeba to, že pražské Řeporyje postavily pomník padlým vlasovcům podílejícím se v roce 1945 na osvobození Prahy. Kvůli sporům se přestala scházet česko-ruská mezivládní komise, která měla na starosti dohled nad vzájemným udržováním válečných hrobů. Vzájemné vztahy nyní také vyostřila kauza kolem výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, za kterými podle českých úřadů stály ruské tajné služby.

Reklama

Doporučované