Hlavní obsah

Na peníze si ještě počkáte. Cestovky protahují lhůty na vyplácení voucherů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do půlky září měly být všechny peníze držené cestovkami v lex voucherech na bankovních účtech klientů. Podle Ministerstva pro místní rozvoj firmy drží ještě kolem 20 milionů. Některé cestovky nemají z čeho vracet, prosí o strpení.

Článek

V polovině letošního roku skončila ochranná doba vymezená zákonem Lex voucher. Pro cestovní kanceláře to znamenalo jediné, všechny dosud držené peníze za neuskutečněné zájezdy musí být zpět na bankovních účtech klientů. Někteří z nich ale na své peníze ještě čekají a další si počkají možná do konce letošního roku.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj po ukončení této ochranné doby zbývalo vyplatit vouchery za přibližně 20 milionů korun. Jsou mezi nimi ale i peníze klientů, kteří dosud nereagovali na výzvy cestovních kanceláří.

Krátce po skončení lhůty na vyplácení peněz za zájezdy tak musely stovky klientů cestovek po celém Česku čelit nepříjemné realitě. „Peníze budou, ale později,“ znělo z infolinky, kde žádali reakci.

Cestovky nezvládly vrátit vše

Jednou z cestovních kanceláří, která svěřené peníze ještě všem klientům nevrátila, je CK Fantasy Travel. Ta zhruba třetině svých klientů po patnáctém září rozeslala omluvný email, ve kterém prodloužila lhůtu této splatnosti do konce letošního roku. A důvod? Náročná administrativa a ještě náročnější finanční situace.

Nepodařilo se nám vyplatit ještě peníze přibližně třetině klientů. Sezona pro nás byla těžká.
Aleš Pekař, jednatel společnosti

„Nepodařilo se nám vyplatit ještě peníze přibližně třetině klientů. Sezona pro nás byla těžká a i když jsme se snažili, nepodařilo se nám to administrativně zvládnout a hlavně sehnat prostředky,“ řekl pro SZ Byznys Aleš Pekař, jednatel společnosti.

„Sháněli jsme náhradní financování. Dlouho nám nikdo půjčit nechtěl. Až v polovině letošního září nám banka přislíbila programovou půjčku. Takže věřím, že tou se nám to podaří vypořádat,“ dodal za cestovku.

Podle jednatele Fantasy Travel se firma snaží vyplatit finance nejprve těm, kteří je nejvíce potřebují. „Chápu, že nikdo z této situace nadšený není. Snažíme se odbavit závazky nejdříve těm, pro které jsou finance v současnosti životně důležité, jak sami říkají,“ řekl Aleš Pekař.

„Ještě do konce letošního srpna klienti měli možnost Lex voucher uplatnit. Cestovky tak měly opravdu jen těch čtrnáct dní na vyřízení. Chápu tedy, že potom, co většina z nich v době pandemie byla nucena propouštět, na vyplacení a veškerou administrativu měla málo času. Není ale z našeho pohledu v pořádku, pokud cestovní kancelář hromadně rozešle oznámení, že na peníze si klienti musí počkat ještě další čtyři měsíce,“ okomentoval zdržení Michal Veber, výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří ČR.

Fantasy Travel ale není jediná v Česku, která ještě peníze za neuskutečněné zájezdy nestačila klientům zaslat. V podobné situaci je také CK ETI, která lhůtu posunula o měsíc, tedy do poloviny letošního října.

Jediná šance jak ven – žaloba

„Pokud cestovní kancelář povinnosti nesplní, hrozí jí především žaloba ze strany zákazníků a s tím spojené další náklady soudních řízení a úroky z prodlení. Eventuálně může hrozit i pokuta ze strany živnostenského úřadu. Výplatní doba je stanovena zákonem a cestovní kancelář ji nemůže svévolně posouvat,“ okomentovala problematiku vyplácení peněz za Lex vouchery ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ministerstvo podle jejích slov nemá pravomoci k tomu, aby do vztahů mezi zákazníky a cestovními kancelářemi zasahovalo. Zásadní ale bude důvod, proč závazek nebyl proplacen. Může se jednat i o pouhé administrativní důvody nebo nedorozumění, kdy CK např. nemá potřebné údaje pro provedení platby. Zákazník by se ale podle MMR měl v takovém případě obrátit na CK, sdělit údaje o bankovním spojení a vyzvat ji k neprodlenému provedení platby.

Zákazníci, kterým přesto nebude voucher proplacen, se mohou obrátit s občanskoprávní žalobou na soud a hodnotu poukazu vymáhat včetně úroků z prodlení. „Vedle samotného dluhu lze požadovat také zákonný úrok z prodlení aktuálně ve výši 8,5 % ročně. V případě úspěchu ve sporu soud úspěšné straně zpravidla přizná také náhradu nákladů řízení,“ dodal Vilém Frček z oddělení komunikace MMR.

Kromě toho právě nevyplacení nároků zákazníků je považováno za přestupek, za který může živnostenský úřad uložit pokutu až do výše 1 000 000 Kč.

V případě, že voucher nebude proplacen z důvodu úpadku CK, mohou zákazníci uplatnit nárok u příslušné pojišťovny.

Od státu přišla malá podpora

Že ale mají některé, a speciálně ty menší či oborově orientované, cestovní kanceláře problém plnit své finanční závazky, je z pohledu ACK ČR hlavně vina státu. Ten podle asociace nepřinesl dostatečnou podporu.

„Cílená podpora určená pro cestovní kanceláře a cestovní agentury ve svém součtu nepřevýšila 500 milionů korun“ uvádí Michal Veber, výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří ČR a dodává: „Navíc tato podpora byla za období do 10. října loňského roku, přitom některá omezení stále trvají a cestovní kanceláře a agentury tedy nemohou plně podnikat. Doposud nemáme ani zcela otevřené hranice.“

Zmíněný speciální zákon Lex voucher pak podle asociace nebyl finanční pomocí. Představoval odsunutí závazků cestovních kanceláří vůči klientům, a to ve chvíli, kdy cestovní kanceláře měly u svých zahraničních partnerů zálohy ve výši několika miliard korun. Navíc ke zrušení zájezdů došlo vládním vyhlášením zákazu cestovat. Zákon také obsahoval i tzv. zranitelné osoby, kterým cestovní kanceláře musely uhrazené zálohy za zájezdy obratem vrátit, což mělo u některých specificky zaměřených cestovních kanceláří fatální dopad v podobě nuceného ukončení činnosti.

Takovým příkladem z loňského roku byla například cestovní kancelář V-Tour, která organizovala zahraniční jazykové zájezdy pro studenty. To se pro ni stalo také osudným, protože studenti měli ze zákona právo odmítnout vouchery za neuskutečněné zájezdy a požadovat přímo vyplacení peněz. Protože jejich peníze už drželi zahraniční partneři, cestovka potřebovala na vyplacení peníze další, ty už ale nesehnala.

Že se nejslabší cestovky nevyhnou krachu ani letos, nevylučuje Michal Veber, výkonný ředitel ACK ČR. Podle něj se pravé dopady koronaviru projeví v této oblasti do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované