Hlavní obsah

Jak a za kolik budeme cestovat po covidu? Sledujte Byznys Club

Jak a za kolik budeme cestovat po covidu? Sledujte Byznys Club Radima Jančury, Ondřeje Rušikvase a Igora Rattaje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Namísto cizinců našinci. Místo tří dovolených ročně jen jedna. A neustálá hrozba storna. Jak ještě covid změnil cestování? Ptáme se významných hráčů v cestovním ruchu v pořadu Byznys Club. Dnes ve 13:10 na Seznam Zprávách.

Článek

Podle britského časopisu The Economist bude cestovní ruch jedno z posledních odvětví, ne-li úplně poslední, které se po odeznění koronavirové pandemie vzpamatuje.

Radim Jančura, majitel RegioJetu a Student Agency, byl před létem s rychlostí návratu cestujících spokojený. Jak mluví po létě? A vrací se klienti i do letadel?

Cestovní kanceláře si prostřednictvím voucherů „koupily čas“ na zotavení. Vydaly jich přes 400 tisíc, dohromady za dvě a půl miliardy korun. Teď přišel čas neprocestované poukazy proplatit. Bude to pro cestovky velká rána? Jak se dívají do příští sezóny? A jak se s covidem změnily trendy v cestování? Na to se zaměříme s Ondřejem Rušikvasem, šéfem cestovní kanceláře Blue Style.

Igor Rattaj je největším hráčem ve středoevropském rekreačním byznysu. Šéfuje skupině Tatra Mountain Resorts (TMR), která vlastní vedle hotelů a lanovky i zábavní parky nejen v Česku a na Slovensku, ale i v Rakousku a Polsku. Jak rychle se podaří tyto polomrtvé segmenty vzkřísit? Jak musel změnit svou strategii? A vyberou si vlekaři dvě zmařené sezóny na cenách permanentek?

Tvrdá data o tom, kolik lidí přijelo do tuzemských hotelů, penzionů, kempů, chat a turistických ubytoven, známe zatím jen za první letošní pololetí. Oproti loňsku klesl počet ubytovaných o více než polovinu. Když letošek porovnáme s posledním předcovidovým rokem, dostáváme se dokonce na více než 80% pokles.

Léto však začalo slibně. V červenci měly hotely co do počtu hostů o 13 procent lepší sezónu než loni. Oproti normálu jim však stále chyběla třetina klientely – výpadek zahraničních hostů Češi nezachránili.

Že nebylo letošní léto zas až tak špatné, naznačují data o platbách kartou na terminálech společnosti Global Payments, která drží třetinu trhu. Od června do srpna se v Česku utratilo o desetinu víc než loni ve stejném období. Méně utržily jen aerolinky, které se v objemu přijatých karetních plateb propadly o více než 80 procent.

Diskusi Byznys Clubu s Radimem Jančurou, Igorem Rattajem a Ondřejem Rušikvasem sledujte od 13 hodin na Seznam Zprávách.

Partnerem diskuse je cestovní kancelář Blue Style

Reklama

Doporučované