Hlavní obsah

Na polské hranici už zemřelo i dítě. „Nečekám, že je sem pustí,“ říká lékařka

Foto: Profimedia.cz

Dítě na běloruském hraničním přechodu v Bruzgi.

Reklama

Ve čtvrtek na polsko-běloruské hranici zemřelo roční dítě, celkový počet obětí z řad uprchlíků se tak vyšplhal už na 12. O situaci na hranici mluvily Seznam Zprávy s polskou lékařkou Paulinou Bownikovou.

Článek

Paulina Bowniková pracuje jako lékařka v nemocnici ve městě Bielsk Podlaski na severovýchodě Polska, kromě toho ale také od srpna působí jako dobrovolnice na polsko-běloruské hranici. Když má říci, kolik uprchlíků snažících se dostat z Minsku do Polska jí už prošlo rukama, váhá: „To je složité říci, nepočítám je. Odhaduju ale, že jich byly desítky, možná padesát,“ řekla v telefonickém rozhovoru.

Lékařka řeší nejrůznější zdravotní problémy, nejčastěji jsou podle ní běženci dehydrovaní a mají zažívací potíže. „Nejedí normální jídlo, potom zvrací. Stále častěji se také setkávám s lidmi, které zmlátili na běloruské straně hranice. Další lidé trpí různými infekcemi, mají zápal plic, máme tu i několik pacientů s koronavirem. Ti lidé přicházejí ze zemí, kde se moc neočkuje,“ vysvětluje.

Ve čtvrtek se objevila zpráva, že v lesích zemřelo roční dítě ze Sýrie. Ve dvě ráno dostali polští záchranáři zprávu o syrském páru, který potřebuje pomoc. V lese našli muže, jenž měl zranění na paži, a ženu s bodnými ranami na noze, informoval server Polsat News. Rodiče záchranářům řekli, že dítě zemřelo asi před měsícem.

„Ano, to dítě zemřelo, vím to od pracovníků Polského mezinárodního lékařského centra. Předpokládám, že kvůli zimě a dehydrataci,“ potvrzuje paní Bowniková šokující zprávy. „Ano,“ odpovídá stručně i na otázku, zda může potvrdit informaci, že jedna z žen na hranici potratila.

Utekl, protože ho PKK nutila bojovat

V oblasti hraničního přechodu Kuźnica je nyní na čtyři tisíce lidí převážně ze zemí Blízkého východu, kteří se stále pokoušejí dostat na území Evropské unie. Jen za čtvrtek zaregistrovala Polská pohraniční stráž na 255 pokusů o ilegální přechod hranic.

Zatímco v úterý polské bezpečnostní složky odrážely masový pokus o přechod hranic, v posledních dvou dnech se je snaží překonat spíše menší skupinky lidí. Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské jim v tom pomáhají běloruské síly.

Většina lidí, kteří se stali nástrojem běloruského diktátora Alexandra Lukašenka v boji proti EU, přišla z Iráku. Lékařka Bowniková s mnohými z nich mluvila, důvody pro odchod mají různé: „Mluvila jsem třeba s mužem, kterého donutili jít bojovat vlastní lidé, tedy Kurdové. Lidé z PKK (Strana kurdských pracujících, pozn. red.) ho nutili bojovat, šlo ale o život, proto i s rodinou utekl.“

„Byly tam i irácké ženy, které nebyly Kurdky. Říkaly, že od smrti Saddáma Husajna je v zemi stále válka, bombardování a násilí, před kterým utekly do uprchlického tábora v Kurdistánu. Tam byly ale takové podmínky, že se tam nedalo žít. Jedna žena měla strach, že tam její dítě zemře,“ vypráví lékařka.

Další z kurdských žen utekla z vlasti před svojí rodinou. Ta ji chtěla donutit k domluvenému sňatku, mladá žena si ale chtěla vzít někoho jiného. „V Bělorusku ji tvrdě zbili, do Evropské unie se nedostala,“ dodává Bowniková působící v organizaci Granica.

Teploty klesnou, lidé zůstávají

Podobně neúspěšně se snažily i zhruba čtyři stovky dalších běženců, pro které vypravila irácká vláda letadlo a ve snaze zmírnit humanitární krizi je odvezla domů. „Přeji si, abych zemřel a moje tělo odvezli zpátky,“ citoval deník New York Times třicetiletého Avára Abbáse, který přistál v Irbílu v iráckém Kurdistánu.

Za cestu z vlasti, kde už nevidí žádnou perspektivu, zaplatil 5500 dolarů. Z Běloruska do Polska se pokusil dostat hned osmkrát. Když se mu to konečně podařilo, zadrželi ho polští pohraničníci a poslali zpátky. Muž se ale přesto nevzdává: „Až do posledního dechu se budu snažit dostat do Evropy. Zkusím Turecko, Írán nebo jinou cestu, jak dosáhnout Evropy,“ prohlásil.

Bělorusko sice uprchlíky do Polska aktivně posílá, ve středu ale ve snaze poněkud snížit napětí přesunulo lidi z improvizovaného uprchlického tábora v Bruzgi do budovy někdejšího skladiště. Velká část lidí je nicméně rozhodnutá pokračovat v pokusech se dostat na území EU.

V minulých dnech se to podařilo jedné irácké rodině s dvouletým chlapečkem, šance tisíců dalších jsou ale mizivé. „Nemyslím, že je do Polska pustí. V příštím týdnu pak mají výrazně klesnout teploty,“ neskrývá skepsi lékařka Bowniková. Polské úřady přitom varovaly, že migrační krize může trvat celé měsíce.

Reklama

Doporučované