Hlavní obsah

Na pražskou náplavku se v sobotu vrátí farmářský trh

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Díky dnešnímu uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru se v sobotu po více než měsíční pauze budou opět konat farmářské trhy na pražské náplavce.

Článek

ČTK to řekl předseda pořádajícího spolku Archetyp a Asociace farmářských tržišť ČR Jiří Sedláček. Většina trhů se v omezené podobě konala i za přísnějších omezení, podle Sedláčka prodejci nyní vítají zejména zrušení omezení sortimentu jen na základní potraviny.

Trhy na Rašínově nábřeží se přestaly konat koncem října poté, co se na sociálních sítích objevila fotografie přeplněné náplavky. Podle Sedláčka s ohledem na omezení počtu lidí nebylo možné trhy i kvůli specifickému prostorovému řešení náplavky pořádat, k jejich přerušení pořadatele vyzval i pražský magistrát.

Nyní se trhy vrátí, což je podle Sedláčka dáno i tím, že se asociaci podařilo u vlády pro venkovní tržiště prosadit zrušení požadavku na zajištění 15 metrů čtverečních pro jednoho nakupujícího. Dodal, že z pohledu prodejců je významné zrušení omezení sortimentu jen za potraviny. „To pomůže všem výrobcům rukodělných výrobků, pro které je advent vyvrcholením roku,“ řekl.

Na trzích by lidé stále měli dodržovat dvoumetrové rozestupy a nosit roušku. Stánky musí být čtyři metry od sebe a platí zákaz prodeje občerstvení určeného ke konzumaci na místě.

Stánky s různými potravinami se dnes objevily také u obchodních center, na ulicích se prodávají i vánoční stromky. V centru Prahy se rovněž na řadě míst prodává svařené víno, které je možné ode dneška pít i na veřejnosti. Dosud to bylo zakázané, což však lidé příliš nerespektovali. I když stánky a výdejní okna měly obvykle vyvěšeno upozornění, že se prodaný nápoj nesmí konzumovat na ulici, centrum města bylo ve středu večer plné popíjejících lidí.

Po dnešním přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň protiepidemického systému PES mohly po zhruba šestitýdenní nucené pauze znovu otevřít všechny obchody. V prodejnách platí omezení počtu zákazníků na plochu, jídelní zóny v obchodních centrech mohou fungovat jen pro výdej občerstvení s sebou. V obchodech platí povinnost nošení roušek, dodržování dvoumetrových rozestupů a u vstupů je žádána dezinfekce rukou.

Kromě obchodů mohly dnes fungování obnovit také služby, hotely pro rekreační účely, v omezeném režimu i restaurace. Otevřela s fitness centra, bazény, wellness a sauny.

Reklama

Související témata:

Doporučované