Hlavní obsah

Na přeměně Ústeckého kraje se mohou podílet umělci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na přeměně Ústeckého kraje se mohou podílet umělci a organizátoři kulturních akcí. Vyzval je k tomu náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Článek

Prvním krokem ke spolupráci nového vedení krajské samosprávy a lidí z kultury je připravený dotazník. Vyplnit ho mohou zájemci i anonymně. ČTK o tom dnes náměstek informoval.

Přeměnu uhelného regionu jako jednu z priorit uváděla většina stran a hnutí, které kandidovaly v krajských volbách. „Všichni mluví o tom, že náš uhelný kraj potřebuje novou tvář. A právě místní tvůrčí patrioti, kteří pomocí umění odspodu mění své obce a města, by se měli na nové image kraje podílet výrazněji než doposud,“ uvedl Řehák.

Pomocí elektronického dotazníku chce náměstek pro kulturu, památky a cestovní ruch zmapovat aktuální situaci v oblasti kultury v kraji a pak společně s respondenty nastavit systém dlouhodobé spolupráce místních kulturních manažerů, umělců a dalších tvůrčích lidí. „Na Ostravsku a v dalších exprůmyslových evropských lokalitách se jasně ukázalo, že kreativita má sílu měnit místa k lepšímu. Byla by škoda toho potenciálu v našem kraji nevyužít,“ uvedl Řehák.

V Ústeckém kraji vznikla po říjnových volbách koalice ANO, ODS a Spojenců pro kraj. V opozici jsou STAN, Piráti, KSČM, Lepší sever a SPD.

Reklama

Doporučované