Hlavní obsah

Na šéfa KSČM posílají policii. Spojil Milion chvilek s útokem na nemocnici

Foto: Seznam Zprávy

Vojtěch Filip se dovolával orgánů činných v trestním řízení, aby prověřily, jestli neexistuje propojení protibabišovských demonstrací a kyberútoků. Teď policie prověří jeho slova.

Reklama

Na předsedu komunistů Vojtěcha Filipa podal šéf brněnské iniciativy trestní oznámení kvůli jeho výrokům.

Článek

Není to pravda, ale mohla by být. Přibližně tak obhajuje svá slova propojující hnutí Milion chvilek pro demokracii a hackerský útok na benešovskou nemocnici šéf KSČM Vojtěch Filip. Nyní jeho výroky posoudí i policie.

Šéf komunistů na 9. zasedání Ústředního výboru KSČM vystoupil s projevem, ve kterém mimo jiné řekl: „Tak si nazkoušeli dostat lidi na Letnou, sice trochu nafoukli počet účastníků, ale přesto se jim to podařilo, těch lidí tam bylo poměrně hodně. Teď si vyzkoušeli blokádu Hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází.“

Nepřímo tak dal komunista Filip do souvislosti nedávný kybernetický útok na nemocnici v Benešově s uskupením Milion chvilek pro demokracii, které pořádalo demonstrace na Letné či Václavském náměstí.

Filipova slova nezůstala bez odezvy. Předseda občanské iniciativy Společně Brno Ondřej Markus Zeman ve středu na Twitteru oznámil, že na lídra komunistů podal trestní oznámení. „Necítím se bezpečně v zemi, kde předseda strany, jejíž přímá předchůdkyně má na svědomí stovky mrtvých či mučených, může bez jediného důkazu obvinit z vlastizrady, kolaborace a teroristického útoku obyčejné občany,” vysvětlil.

Počítačoví hackeři na benešovskou nemocnici zaútočili před týdnem, od té doby je zařízení částečně mimo provoz. Kryptovirus napadl nemocniční počítačový systém, což vyřadilo z provozu přístroje včetně počítačové sítě. Doktoři dokonce museli zrušit naplánované operace.

Když byl v úterý Filip v Českém rozhlase dotazován, jak svůj proslov myslel, uvedl: „To je reakce na to, co dělá Milion chvilek. To jsem řekl. Neobviňuji Milion chvilek, jen je potřeba, aby se to vyšetřilo a zjistilo se, kdo to udělal a s jakým záměrem. To je jeden z nejvážnějších problémů, co tady nastal. Už nejde o střelbu v Ostravě, to byla podle dosavadního vyšetřování akce jednoho člověka. Kdežto ten hackerský útok na nemocnici…”

Moderátorka se dožadovala vysvětlení, jakou to má spojitost s demonstrujícími lidmi z Letné „ Ale to může být spojené,” reagoval předseda KSČM, která toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD. Když měl Filip předložit důkazy, které by dokládaly jeho naznačování o propojení hackerského útoku s demonstracemi, začal opět mlžit: „Stojím si za tím, že tohle se v České republice děje, a jestli za tím stojí Milion chvilek nebo někdo jiný, je otázka orgánů činných v trestním řízení a musí se tím zabývat i v této souvislosti.”

Policie nyní bude muset trestní oznámení předsedy spolku Společně Brno prověřit. Je tedy pravděpodobné, že bude chtít slyšet, jak to Filip s útokem na nemocnici myslel.

Reklama

Související témata:

Doporučované