Hlavní obsah

Video: Extrémní déšť znovu přinesl povodně. Hasiči zachraňovali i lidské životy

Video zachytilo povodeň v Lupenici na Rychnovsku.Video: Zijeme Rychnovskem

 

Reklama

aktualizováno •

Česko včera znovu zasáhly extrémní srážky. Napršelo místy až sto litrů na metr čtvereční. Východní Čechy, ale i Moravu bičovaly bouřky s přívalovými dešti, hasiči pomáhali vyplaveným lidem. A některým i zachraňovali životy.

Článek

Například v Královéhradeckém kraji hasiči v souvislosti s prudkým deštěm vyráželi ke stovkám událostí. „V terénu jsou profesionální i dobrovolné jednotky, naše čerpadla jedou naplno,“ uvedli. Potýkali se hlavně s vodou v zahradách a ve sklepeních domů. Zalité byly ale i silnice nebo fotbalová hřiště. Hasiči zachraňovali i lidské životy.

„V Kostelci nad Orlicí jsme museli zachránit pět lidí ze dvou osobních vozidel, která uvázla na zaplavené silnici,“ dodali.

V celé České republice měli hasiči více než 550 výjezdů.

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán večer vyrazil do Tutlek a Lupenice, nejpostiženějších obcí na Rychnovsku. „V Tutlekách jsou desítky zatopených domů. Prostě spadla voda, šlo to po loukách a potok, který má normálně pár centimetrů, je najednou všude,“ popsal Štěpán přímo z místa. Voda už podle něj začíná opadat a lidé začínají s prvotním úklidem.

Dalšími postiženými místy byla i Rybná nad Zdobnicí či Rychnov nad Kněžnou, kde byla výrazně zatopená jedna ulice. Krajští radní se v pátek ráno sejdou, aby projednali rychlou finanční pomoc zasaženým obcím.

Voda v Lupenici stoupá čím dál výš.Video: Královéhradecký kraj

Do Česka, zejména do dlouhého pásu od Pardubic až po Slezsko, se totiž přihnaly vydatné deště. Hydrometeorologická předpověď ukazovala, že v úhrnu spadne až 100 milimetrů srážek, někde i víc. To je množství, které o víkendu vyplavilo několik obcí na Chrudimsku a Blanensku, kde museli hasiči zachraňovat lidi z domů, do nichž okny natékala směs vody a bahna.

Byl tu ale jeden rozdíl oproti minulému víkendu. Komplikací mohl být fakt, že půda už byla po předchozích lijácích v povrchových vrstvách nasáklá vodou, takže hladiny místních toků šly nahoru rychleji.

Kromě bahenních povodní tak hrozily i ty klasické.

Čtvrteční povodeň v Česku:

+7

„Ve čtvrtek a v pátek se v severovýchodní polovině území vyskytne velmi vydatný, až extrémní déšť. Úhrn srážek za 24 hodin může ojediněle překročit i 100 milimetrů,“ vypočítali meteorologové.

Během večera se jejich předpověď potvrdila. Kromě výše zmíněného východu Čech zasahovali hasiči také třeba ve Zlínském kraji. „Do Ostraty byli přivoláni profesionální hasiči. Místní potok se vylil z koryta a zaplavil nejen cesty a chodníky, ale i sklepy rodinných domů. Hasiči po příjezdu na místo pročistili propustek pod mostem, aby zamezili dalšímu stoupání hladiny vody v obci. Následně otevřeli kanálovou vpusť, díky čemuž začala voda pomalu opadávat. Hasiči postupně začali oplachovat i silnici, která byla silně zanesena blátem,“ popsali situaci zlínští hasiči.

Povodeň v Ostratě na Zlínsku.Video: HZS Zlínského kraje

Už odpoledne na východě Čech udeřily bouřky s přívalovými srážkami. „Přívalový déšť přešel přes Jičínsko, zasahovali jsme hlavně v Hořicích a Valdicích, další události přibývaly v okolí Smiřic,“ podotkla mluvčí hasičů z Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Silně pršelo kromě Jičínska také v Orlických horách.

Déšť je fajn, ale nikoliv v současné podobě.

„Vzhledem k nasycenosti území očekáváme dosažení prvních až druhých stupňů povodňové aktivity v povodí horního Labe, Loučné, Novohradky a Chrudimky. Na tocích odvodňujících Orlické hory lze očekávat překročení třetího stupně,“ dodal vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

A také moravskoslezští profesionální a dobrovolní hasiči od páté večerní v souvislosti se silným deštěm vyjížděli téměř ke stovce případů. Odčerpávali vodu ze sklepů, garáží, výtahů a pročišťovali kanály a jiné propustky. Nejhorší situace byla v Ostravě, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Okolo 20:45 byl třetí stupeň povodňové aktivity na Polančici v Polance nad Odrou, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Třetí stupeň tam ale vždycky bývá rychle. Situace se ale jinak začíná zklidňovat, uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ řekla Vlčková. Podle ní na ostatních tocích v kraji problémy nejsou.

Mluvčí dodala, že za dvě hodiny spadlo nejvíce srážek například v Chuchelné či Borové na Opavsku, kde to bylo 45 milimetrů, v ostravské části Poruba to bylo 22 milimetrů srážek.

Právě na krajské město připadalo podle Kůdely i nejvíce výjezdů hasičů, sedm desítek. „Dobrovolní hasiči z Ostravy-Pustkovce například vytahovali ‚utopený‘ osobní automobil Audi, který vjel do vodní laguny vytvořené na křižovatce Martinovské a Provozní ulice a jejich okolí,“ doplnil Kůdela.

Městská policie podle něj musela odklánět dopravu, například tramvaje místem nebyly schopny projet. Hasiči tam také čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéct, ale kanalizace podle mluvčího hasičů jistou dobu nebyla schopna dešťovou vodu pojmout. „V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově, a to téměř 20, vždy kolem deseti pak v Nové Bělé, Staré Bělé a Porubě,“ upřesnil situaci na Ostravsku Kůdela.

Přes deset výjezdů měli na kontě hasiči v okrese Frýdek-Místek, v dalších čtyřech okresech Moravskoslezského kraje bylo výjezdů kvůli vydatným dešťům ještě méně.

Hasiči v celé republice vyjížděli kvůli dešti ke 460 případům. Nejvíce práce s odstraňováním následků měli v Královéhradeckém kraji, kde odčerpávali vodu ze sklepů zejména na Hořicku, Hradecku a Rychnovsku. Podle dřívějších údajů je běžný denní průměr všech zásahů hasičů v Česku přibližně 330.

Od pátečního večera už ale bude déšť – s výjimkou severovýchodu – postupně slábnout.

Víkend by již měl být klidnější, i když ještě s deštěm.

Vzestupy hladin ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku meteorologové předpokládali také vzhledem k vysokému nasycení povodí z minulých dní. Dosažení prvního a ojediněle druhého povodňového stupně očekávali zejména u malých toků. „V povodí Dyje, na tocích odvodňujících Jeseníky, Orlické hory a na přítocích středního Labe nelze vyloučit i přechodné překročení třetího stupně povodňové aktivity,“ doplnili.

Velká voda přinesla tragédii.

Bouřky a přívalové deště zasáhly Česko také o uplynulém víkendu. Zvedly hladiny řady řek a potoků, hasiči za oba dny vyjeli k více než 1350 případům. Odčerpávali vodu z domů, sklepů, garáží, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. Nejpostiženější byly střední Čechy, Pardubický kraj a Vysočina.

Zhruba o týden dříve se zvedly hladiny toků ve východní polovině ČR. Nejvíce škod velká voda napáchala v okolí Uničova a na Šumpersku v Olomouckém kraji. Povodně si tam vyžádaly jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu ze Šumvaldu. Po další ženě se stále pátrá.

„Současné počasí u nás je důsledkem tlakové níže nad střední Evropou a s ní spjatého frontálního rozhraní, které odděluje chladnější vzduch jihozápadně od našeho území a teplejší vzduch na východě a severovýchodě,“ řekl Seznam Zprávám meteorolog Petr Skalák.

Tato tlaková níže se sice bude podle něj zvolna odsouvat nad východní Evropu, ale frontální rozhraní se bude nad střední Evropou ještě několik dní udržovat, vlnit se a přinášet i nadále velkou oblačnost a srážky.

„Jelikož je po předchozích deštích půda na velké části území České republiky nasycena vodou, může déšť vyvolat i přechodné zvýšení hladin a průtoků na vodních tocích. Na počátku příštího týdne se k nám od západu začne rozšiřovat tlaková výše a počasí získá více příjemný letní charakter. Ustane déšť a obloha se projasní,“ dodal meteorolog.

Reklama

Doporučované