Hlavní obsah

Satelitní snímky ukazují v čase účinek obřích požárů na Sibiři

Sibiř zachvátily rozsáhlé lesní požáry. Podle klimatologů mohou urychlit globální oteplování.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ruská vláda chce zjistit, jestli lesní požáry nevznikly záměrně. Zasáhly tak velkou plochu, že vznikající zplodiny mohou mít podle odborníků dopady na klima.

Článek

Sibiřská tajga dál hoří. Už na ploše tří milionů hektarů. A prognózy jsou nepříznivé. Shoduje se na tom ruský tisk, který za příčinu alarmující kalamity označil pasivní přístup místních úřadů plus nedostatečné zdroje.

Environmentalisté varují, že rozsah požárů může – kromě přímých dopadů na zdraví obyvatel – také urychlovat globální oteplování.

Jak uvádí server deníku The Guardian, požáry jsou v létě v Rusku běžné, ale letos se šíří rychleji než obvykle. Podle ruské buňky Greenpeace bylo takto letos zničeno téměř 12 milionů hektarů lesa, což souběžně znamená výrazné zvýšení emisí oxidu uhličitého.

„Není to poprvé, co naši zemi zasáhla taková katastrofa. Letos se tomu věnuje tolik pozornosti, protože kouř zasáhl města a aktivisté začali na problém poukazovat. Bohužel dříve jsme o tom mluvili jenom my, ale ne vždy jsme byli vyslechnuti, stejně jako místní, kterým nikdo nevěnuje pozornost, protože nemají internet,” uvedl pro agenturu AP Michail Krejndlin z ruské pobočky organizace Greenpeace.

Dým z ohně komplikuje leteckou dopravu a pomalu se přesouvá do sousedních států, zejména do Kazachstánu a Mongolska. Evropskou část Ruska údajně zatím neohrožuje. Oheň spaluje spíše neobydlené oblasti, ztráty na životech nejsou hlášeny.

Putin k hašení ve středu povolal armádu, na pomoc hasičům byly vyslány desítky speciálních armádních letadel a vrtulníků. Pomoc ve středu telefonicky nabídl jeho americký protějšek Donald Trump. Ruská vláda chce nyní vyšetřit, zda sibiřské požáry nebyly založeny úmyslně. Podle spekulací ruského tisku mohli lesy zapálit pracovníci firem, které se zabývají ilegální těžbou dřeva, aby zakryli následky svých skutků.

Situace v asijské části Ruska je podle hasičů a meteorologů krajně nepříznivá a zlepšovat se nebude. Déšť se v postižených regionech, rozlohou srovnatelných s územím Belgie, v dohledné době neočekává. Situaci komplikuje fakt, že na odlehlých a nepřístupných místech záchranáři hašení vzdali, protože náklady údajně převyšují výši možných škod. Oheň se ale podle expertů v takovém případě může přesunout do masivních sibiřských rašelinišť, kde „přečká“ zimu a na jaře znovu zachvátí okolní lesy.

Ruský etnograf Timofej Moldanov agentuře Interfax řekl, že šamani původních sibiřských národů ve středu zahájili obřady přivolání deště, který by měl pomoci oheň uhasit. Zvlášť působivé jsou prý rituály v komunitách Něnců, tajmyrských Dolganů, ugrofinských Marijců a Komijců nebo východosibiřských Jakutů.

Reklama

Související témata:

Doporučované