Hlavní obsah

Na Sibiři se protrhla ilegální přehrada u zlatého dolu, zahynulo nejméně 15 lidí

Foto: Profimedia.cz

Protržená přehrada u zlatého dolu.

Reklama

Na Sibiři u Krasnojarsku se protrhla přehrada v místě, kde údajně pracuje zhruba 270 lidí.

Článek

Nejméně patnáct lidí přišlo o život a další se pohřešují poté, co se v sobotu ráno protrhla přehrada v ruském Krasnojarském kraji. Informovala o tom stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Podle serveru The Siberian Times úřady evakuovaly 130 lidí.

Postižená přehrada se nachází na řece Sejba u obce Ščetinkino asi 260 kilometrů jižně od města Krasnojarsk. Nádrž byla součástí komplexu, kde se doluje zlato.

Šéf vlády Kransojarského kraje Jurij Lapšin uvedl, že přehrada nebyla nikde zaregistrována, byla postavena provizorním způsobem a v rozporu se všemi předpisy. Vyšetřovatelé zahájili třetí řízení kvůli porušení bezpečnosti.

„Při neštěstí, k němuž došlo kolem 6:00 místního času, byly zaplaveny dvě ubytovny,“ sdělilo v prohlášení ministerstvo pro mimořádné situace. Na místo byly vyslány desítky záchranářů, kteří pátrají po obětech a přeživších.

Za poškození přehrady může podle místních úřadů eroze, píše agentura Interfax. Voda z přehrady zatopila a odnesla několik příbytků pracovníků dolu. Do záchraných akcí se zapojilo asi 300 lidí včetně ruské letecké skupiny EMERCOM, podle ministerstva pro mimořádné události po obětech pátrá šest vrtulníků MI-8 a několik malých plavidel.

Reklama

Související témata:

Doporučované