Hlavní obsah

Na Slovensku řádil orkán, největší tamní lyžařské centrum Jasná je mimo provoz

Na Slovensku řádil orkán.Video: Klára Galová

 

Reklama

Slovensko zasáhl orkán, hasiči v noci na pondělí pomáhali odstraňovat popadané stromy. Největší slovenské lyžařské středisko Jasná pod horou Chopok v Nízkých Tatrách je kvůli silnému větru a odstraňování následků kalamity pro dnešek mimo provoz.

Článek

Stromy tam popadaly na sjezdovky i parkoviště, poškozeny byly rovněž zabezpečovací systémy lanovek a sněžná děla. Obnovení plného provozu středisko očekává nejdříve ve středu.

Meteorologové zaznamenali právě na Chopku v neděli večer vítr o síle orkánu, jeho rychlost dosáhla 119 kilometrů v hodině. Nejvyšší stupeň výstrahy před silným větrem na hřebenech Vysokých a Nízkých Tater platí do úterý. V nárazech by tam vítr mohl dosáhnout rychlosti až 180 kilometrů v hodině.

Mluvčí hasičů Zuzana Farkasová ČTK sdělila, že požárníci z důvodu nárazového větru nejčastěji zasahovali na severu Slovenska, hlavně kvůli stromům popadaným na silnice, elektrické vedení a na zaparkovaná vozidla. Výpadky v dodávkách elektřiny postihly stovky zákazníků energetických firem.

V Západních Tatrách horští záchranáři v neděli evakuovali posádky vozidel, které kvůli popadaným stromům uvázly na silnici mezi obcí Zuberec a turistickou lokalitou Zverovka, kde se nachází také lyžařské středisko. Noc v budově horské služby strávilo 15 osob včetně dětí. Provoz na silnici byl obnoven až ráno.

Reklama

Související témata:
Jasná

Doporučované