Hlavní obsah

Slovensko se zbavuje zásob Sputniku, nikdo ho nechce a blíží se expirace

Foto: Profimedia.cz

Slovensko začalo očkovat vakcínou Sputnik V začátkem června.

Reklama

Slovensko k 30. červnu definitivně ukončilo možnost registrace k očkování Sputnikem V. O vakcínu projevilo zájem celkem pouze 16 tisíc Slováků. Většinu z 200 tisíc koupených dávek proto vláda daruje nebo prodá.

Článek

Vakcína dosud neschválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) se na Slovensku setkala s velmi slabým zájmem obyvatel. K očkování se v zemi přihlásilo 16 tisíc lidí. Podle dat Institutu zdravotních analýz (IZA), čeká na první dávku vakcíny v zemi ještě 8108 lidí. Na termín druhé dávky je registrováno 7573 lidí.

O vakcínu Sputnik projevili zájem především lidé ve věku od 45 do 49 let. Nejméně čekatelů je v kategorii od 80 do 84 let. Z hlediska regionů se ruská vakcína těší největší přízni v Bratislavském kraji, nejméně registrovaných pochází z Košického kraje.

Kvůli velmi slabému zájmu obyvatel a blížící se expirační lhůtě vakcín se Slovensko rozhodlo, že 160 tisíc dávek Sputniku V, které vystačí k očkování 80 tisíc lidí, daruje nebo prodá. Dávky jinak koncem měsíce expirují.

Na Slovensko se už obrátilo několik zemí, které by o látku měly zájem. Jedná se zejména o země západního Balkánu, jakými jsou Bosna a Hercegovina, Albánie, Černá Hora nebo Severní Makedonie. Ruskou vakcínu by od Slovenska ráda získala také Argentina.

V očkování proti covidu-19 Slovensko za zeměmi Evropské unie stále zaostává. Prezidentka Zuzana Čaputová a další představitelé vlády obyvatele opakovaně vyzývají, aby se nechali očkovat. Hlava státu zdůraznila, že aspoň první dávku v zemi dostalo pouze zhruba 36 procent obyvatel, a Slovensko je na tom tedy hůře než ostatní země Visegrádské čtyřky.

Za nákupem Sputniku V stál bývalý slovenský premiér Igor Matovič. Zásilka vakcíny, která dorazila na Slovensko začátkem března, vyústila ve vládní krizi a výměnu premiéra, ten se Sputnikem sám očkovat nenechal.

Reklama

Doporučované