Hlavní obsah

Proočkovaná země má nejvíc nakažených za pět měsíců, přesto rozvolní

Foto: Profimedia.cz

Fotbaloví fanoušci opouštějí londýnský stadion ve Wembley po zápasu Anglie – Německo (29. 6.).

Reklama

Třetí vlna pandemie covidu-19 zaznamenala rekordní přírůstek nově nakažených. Přestože se infekce šíří i kvůli tamním fotbalovým fanouškům, díky očkování jsou počty mrtvých i hospitalizovaných ve Spojeném království nízké.

Článek

Spojené království si včera připsalo od konce ledna rekordní počet nakažených (téměř 28 000), informuje agentura Reuters. Děje se tak i navzdory tomu, že obě dávky vakcíny dostala téměř polovina (48,96 %) celého národa.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velká Británie, kde minimálně jednu dávku vakcíny z 66,65 milionové populace dostalo přes 44,5 milionu lidí, je jednou z nejrychleji očkujících zemí světa, která se snaží vytyčit směr pro ostatní země v tom, jak se vypořádat s epidemií. Vláda zatím počítá s tím, že do poloviny července se jí podaří naočkovat všechny dospělé minimálně jednou dávkou, informuje britská BBC. V Anglii, Severním Irsku a Walesu se aktuálně mohou nechat očkovat všichni starší 18 let. Ve Skotsku lidé starší 30 let.

Zatímco v průběhu května se přírůstky nově nakažených pohybovaly kolem jednoho nebo dvou tisíc a 18. května nepřibyl podle oficiálních statistik žádný případ, nakažení začali opět přibývat koncem května. Nejdříve se hodnoty zvyšovaly o tisíce, nicméně na konci června se rychlost šíření zrychlila tak, že od pondělí už se počty nově infikovaných přehouply přes 20 tisíc denně. Takto vysoké hodnoty představovaly vrchol první vlny pandemie v zemi loni v říjnu a listopadu. Při té druhé a smrtelnější vlně, jež následovala krátce poté, se denní přírůstky na jejím vrcholu pohybovaly kolem 50 a 60 tisíc.

Trend dalšího růstu nakažených a možná třetí vlna proto mezi odborníky budí obavy. Podle vědců by se ale katastrofický scénář, kdy v zemi umíralo i přes tisíc Britů denně, neměl díky vysoké míře proočkovanosti opakovat, píše dále Reuters. Důkazem je i to, že zatímco při první vlně (při podobných hodnotách těm aktuálním) denně umíralo přes 400 osob, za včerejšek jich zemřelo například 22. Situace v souvislosti s covidem-19 je klidná i v nemocnicích.

Zatímco při vrcholu první vlny bylo v nemocnicích hospitalizováno přes 16 200 lidí a na ventilátorech bylo připojeno 1 397 Britů, aktuálně leží podle dat britské vlády ze čtvrtka v nemocnicích 1 720 pacientů, z toho na umělé ventilátory je jich připojeno 283. Podle posledních odhadů navíc méně než jedna z tisíce nákaz vede k úmrtí. Na vrcholu druhé vlny to přitom byla jedna infekce z 60, uvádí britská BBC. Denní bilance úmrtí se navíc dlouhodobě od konce března, kdy bylo naočkováno první dávkou přes 45 % obyvatel, drží v hodnotách jednotek či pár desítek nezávisle na tom, kolik nových případů nákazy je odhaleno.

Z momentálního náběhu na třetí epidemickou vlnu obviňují odborníci v zemi dominantní mutaci delta, na kterou připadá drtivá většina pozitivních případů a dále šíření této mutace mezi mladými, kteří stále na možnost očkování čekají. Více jsme se tématu věnovali v článku níže.

Podíl na šíření viru v zemi mají podle zdravotníků také probíhající zápasy fotbalové soutěže Euro, při kterých se Britové na stadionech nebo při fandění ve veřejných prostorách shromažďují a shlukují. Britská televize Sky News například informovala, že v souvislosti s fotbalovým turnajem jen skotské zdravotní orgány odhalily téměř dva tisíce infikovaných Skotů, kteří se účastnili programu spojeného s fotbalem. Někteří vyrazili na zápas, který se hrál v polovině června v Londýně s Anglií, další na západ do Glasgow na fotbalové klání s Čechy nebo Chorvaty.

Britská vláda nicméně s dalším rozvolňováním i přes aktuální dění počítá. Tamní ministr zdravotnictví Sajid Javid, který byl do funkce uveden o víkendu, uvedl, že „nevidí důvod“ pro další odklad uvolnění koronavirových restrikcí. Poslední překážky v návratu k běžnému životu, k němuž patří například plné otevření restaurací a hospod, by tak britská vláda v Anglii chtěla odstranit už 19. července, tedy čtyři týdny po původně plánovaném termínu. Právě nízkou míru smrtnosti uvedl Javid jako důvod, proč by měl být termín v červenci dodržen.

Rozvolnit by se mělo i ve školství, jak uvedl tamní ministr školství Gavin Williamson, který plánuje prosadit zrušení tvrdého a Brity často kritizovaného opatření sebeizolace. V rámci něho muselo vždy dojít k izolaci všech dětí ve třídě nebo celého ročníku, pokud se mezi nimi objevil žák nakažený covidem-19.

Britský premiér Boris Johnson také ve středu uvedl, že s koncem opatření 19. července by chtěl prosadit zrušení masek v obchodech, hromadné dopravě nebo dalších vnitřních prostorách a nechat je jen na bázi dobrovolnosti. Podobně i povinnost dodržování rozestupů. Vláda také plánuje upustit od prokazování se na hromadných akcích covidovým dokladem o prodělání nemoci nebo očkování, píše britský server Daily Mail.

Reklama

Doporučované