Hlavní obsah

Na stavbě spadl ze střechy a zabil se. Firma se k ničemu nezná

Záhady Josefa Klímy: Smrt na stavbě? Firma dává ruce pryč.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokrývač spadl ze střechy, když pracoval na jedné zakázce na Slapech. Firma, pro kterou pracoval, však tvrdí, že nejde o pracovní úraz. Jak se mohou příbuzní dobrat pravdy? Vypravili jsme se po stopách tragického příběhu.

Článek

12. března ráno, jako každý jiný všední den, odjížděl osmapadesátiletý Ivan Majer do stavební firmy Salkoma, kde pracoval jako pokrývač. Se svými kolegy právě dokončoval zakázku na Slapech, kde dělali novou střechu u jedné chaty.

Ten den byl však jeho posledním.

„Do úterka to měli mít hotové. Pan vedoucí Bartoň na ně hodně tlačil, aby to bylo hotové rychle, že je to VIP zákazník,“ popisuje Majerova družka Kateřina Wallisová. „Přítel na tom trávil hodně času. Jezdil tam brzo ráno, odjížděl opravdu pozdě večer.“

Onoho dne se však už Ivan Majer domů nevrátil. Spadl ze střechy a na místě zemřel.

„Přibližně půl hodiny po poledni jsme v úterý 12. 3. přijali oznámení o smrtelném úrazu, ke kterému došlo v katastru Slapy, kdy ze střechy chaty spadl 58letý muž,“ potvrdil mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa. „Případem se zabývají kriminalisté. V současné době prověřujeme všechny okolnosti této nešťastné události.“

V následujících dnech se Kateřina Wallisová snažila zjistit, co se na místě odehrálo; jak a proč její přítel vlastně zemřel. Jenže, jak dnes tvrdí, zástupci firmy Salkoma s ní o podrobnostech odmítali mluvit a spíše se soustředili na to, aby se od celé tragédie pokud možno úplně distancovali. Nikdo z firmy ani nedorazil na pohřeb.

Abychom zjistili, jak Ivan Majer zemřel a zda Salkoma cítí za tragédii nějakou odpovědnost, zamířili jsme do sídla společnosti na pražském Strahově. „Nevím, co se tam stalo. Spadl ze střechy, no… Já u toho nebyl, byl jsem v Rakousku. Nebyla to naše oficiální stavba, byl to jeho melouch,“ říká k nešťastí Štěpán Bartoň, zástupce majitele firmy Salkoma.

Verze Štěpána Bartoně, potažmo celé firmy, je taková, že Ivan Majer nejel opravovat střechu chaty na Slapech pod hlavičkou firmy, ale na své vlastní triko. „Určitě za to necítím žádnou odpovědnost a mám čisté svědomí,“ dodává Bartoň.

Družka zemřelého vidí věc jinak. Tvrdí, že zakázka na Slapech ničím nevybočovala z pracovní náplně Ivana Majera a že tam pracoval na příkaz vedoucího Bartoně. „Od pana Bartoně dostal zaúkolováno, co a jak tam má být. Na tom základě tam on pracoval. Pan Bartoň tam dokonce přijel na kontrolu,“ namítá Wallisová.

Je přesvědčena o tom, že firma od úrazu jejího přítele dává ruce pryč účelově, aby nemusela přiznat, že šlo o pracovní úraz. Z toho by totiž firmě vyplývala povinnost platit odškodné.

Co přesně se na místě neštěstí odehrálo a proč se Ivan Majer zabil pádem z pouhých dvou metrů? Jaké jsou vůbec povinnosti zaměstnavatelů v případě, že se stane pracovní úraz, a jaké výmluvy nejčastěji používají, aby se vyhnuli placení odškodného? A má družka Ivana Majera vůbec šanci získat odškodné, když podle zákona není osobou blízkou? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 28. dubna 2019 (celý pořad): Investovali 10 milionů, teď přijdou o všechno. Smrt na stavbě? Firma dává ruce pryč. A glosa Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované