Hlavní obsah

Na štítových zdech v brněnském Bronxu vzniknou obří malby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský Bronx, dříve opomíjená čtvrť mezi Francouzskou ulicí a Cejlem, se mění v galerii pod širým nebem. Na štítových zdech bytových domů, v prolukách a na dalších místech vzniknou takzvané muraly, tedy velkoplošné malby.

Článek

Dnes začaly práce na první z nich. S ironií zobrazuje zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela, kterak kontroluje pokusný hrášek. Cílem je postupně vyzdobit 15 až 20 štítových zdí.

Za projektem Městské galerie stojí spisovatel a nakladatel Martin Reiner. Jako obyvatel Bronxu pozoruje dynamické změny, kterými čtvrť prochází. Chce, aby nová tvář Bronxu zahrnovala také umění. „Spousta lidí vnímá Bronx s dvacetiletým zpožděním, pořád je to pro ně čtvrť, kam se nechodí. Když se čtvrť podívá do zbytku města touto novou tváří, budou mít lidé důvod jít se sem podívat a zjistí, že je to úplně jiné místo než někdy v 90. letech,“ řekl ČTK Reiner.

Také podle starosty Brna-středu Vojtěcha Mencla (ODS) má čtvrť potenciál, developeři staví nové bytové domy podle návrhů renomovaných architektů. Městská část ale cítí dluh z minulosti, kdy čtvrť nedostávala náležitou pozornost. Projekt Městské galerie podle Mencla zapadá do plánů na její obnovu. Jako vzor zmínil berlínský Kreuzberg.

První muraly financuje město částkou asi 1,5 milionu korun na základě projektu, který získal podporu veřejnosti v participativním rozpočtu. Kromě Mendela na Cejlu vzniknou také díla Evy Koťátkové, Petra Maliny, Františka Petráka a nejspíš také uznávaného Rusa Marata Danilyana.

Další muraly plánuje Reiner financovat prostřednictvím vznikajícího spolku Nový Bronx z darů, komunitního financování či dotací. Vzniknou nejen na městských domech, ale také na objektech družstev nebo jiných vlastníků. V plánu je například dílo streetartisty Tima nebo práce Františka Skály v Úrazové nemocnici.

Autory prvního muralu Mendel kontroluje pokus jsou Vendula Chalánková a Petr Lysáček. Jejich návrh pracuje s ironií a humorem, Mendel je postavička provedená charakteristickým rukopisem Chalánkové. Na stěnu návrh přenesou výtvarníci z ateliéru Malujeme jinak. „Chodíme se jen koukat, nemusíme na to ani sáhnout. Je to ideální zakázka,“ řekl s nadsázkou Lysáček.

Specialisté z Malujeme jinak si v pondělí večer návrh na stěnu promítli a zaznamenali základní obrysy. „Teď začne velká omalovánka pro dospěláky,“ uvedl Lukáš Veselý krátce před tím, než s kolegy začal vyplňovat plochy fasádními barvami. Budou potřebovat desítky litrů, dále pak spreje na detaily, nakonec malbu zalakují, aby nebledla. Na místě by měla vydržet roky - pokud tedy proluka nebude zastavěna.

Reklama

Související témata:

Doporučované