Hlavní obsah

Na studentský festival Opavský páv je přihlášeno přes 90 filmů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sedmý ročník mezinárodního studentského festivalu Opavský páv letos kromě filmových projekcí nabídne také výstavu v ulicích Opavy.

Článek

Do letošní soutěže festivalu, který se uskuteční na přelomu září a října, se přihlásilo přes 90 studentských snímků v šesti kategoriích. ČTK to dnes sdělila mluvčí Slezské univerzity v Opavě Karin Martínková.

Festival připravují studenti a pedagogové oboru Audiovizuální tvorba z Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby. Studentské snímky bylo možné přihlásit do kategorií hraný film, hraný film do pěti minut, dokumentární film, animovaný film, hudební videoklip a nově také do sekce reklamní či propagační video do tří minut. Vítěze jednotlivých kategorií vybere odborná porota, v níž jsou například dramaturgové, kameraman nebo dokumentarista. Oceněn bude i celkový vítěz, cenu udělí i diváci.

„Festival je tradičně zdarma přístupný široké veřejnosti, která se může těšit nejen na projekce finálových snímků, ale také na bohatý doprovodný program v podobě komentovaných projekcí, debat, workshopů či hudebních vystoupení,“ uvedla Martínková.

Pro studenty středních škol z Opavska a Ostravska budou připraveny filmařské dílny, v nichž si budou moci natočit například animovaný film nebo si vyzkoušet techniku klíčování.

„V Sadech svobody se pak mohou Opavané těšit na unikátní fotografickou výstavu k 100. výročí vzniku Asociace českých kameramanů. Prestižní výstavu, jež mapuje vývoj kameramanského řemesla a ikony české kameramanské školy, zatím hostily Praha a Brno,“ doplnila mluvčí.

Přehlídka se koná od 29. září do 1. října na Slezské univerzitě. Letos je akce součástí 63. ročníku Bezručovy Opavy.

Reklama

Doporučované