Hlavní obsah

Na Teplicku vyrábějí čelní skla aut s displeji, kde jsou informace pro řidiče

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V továrně v Chudeřicích začali vyrábět čelní skla s displeji, na nichž se zobrazují informace pro řidiče. Technologicky náročnou výrobu umožnila nová linka. První autoskla s head-up displejem si v Chudeřicích objednal Mercedes.

Článek

Novinka má zamezit odvádění řidičovy pozornosti mimo vozovku a ulevit jeho očím. Head-up displeje jsou částí čelního skla ve voze přímo před řidičem, na které se z palubní desky promítají různé užitečné informace. „Dnes jsou to například informace, které dříve byly součástí palubní desky za volantem. Jde například o rychlost, čas nebo navigační údaje a grafika. Automobilky již ale postupně přicházejí s tím, že displej řidiče upozorňuje například na chodce na silnici,“ uvedl manažer vývoje Jaroslav Kvapil.

Část čelního skla s head-up displejem má větší nároky na přesnost ohybu i optiku než ostatní části autoskla. Samotná čelní skla musí i bez displejů splňovat nejpřísnější nároky a parametry. „Nyní vyrábíme head-up displeje o velikosti promítané plochy 24 na osm centimetrů, přičemž řidič vidí virtuální obraz na vzdálenost 2,5 metru. Postupně se ale velikost promítaného obrazu bude zvětšovat a současně i vzdálenost tohoto virtuálního obrazu od řidiče poroste. Sníží se únava očí, a tím se mu zlepší bezpečnost a komfort při řízení,“ uvedl Kvapil.

Skla s head-up displeji se vyrábí na lince za více než 600 milionů korun. „Největší investice za posledních zhruba deset let významně posouvá naši výrobu čelních autoskel. Řidiči získávají díky head-up displejům mnohem větší komfort při zobrazování informací z auta. Výroba takovýchto čelních skel je ale technologicky náročnější, což nám umožnila právě nová linka,“ uvedl člen představenstva společnosti Luděk Steklý.

Závod v Chudeřicích patří mezi největší evropské výrobce autoskel, zaměstnává kolem 1700 lidí. Firma patří do skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla.

Reklama

Související témata:
Chuděřice

Doporučované