Hlavní obsah

Na univerzitě vznikla živá mapa Liberce, práce na ní pokračuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Cílem projektu bylo posbírat od obyvatel stotisícového města jména a názvy, které jim slouží k orientaci, ale v oficiálních mapách nejsou, jako Hokejka, Wolkerák, Tajch nebo Rušička.

Článek

Zatím se jich podařilo sesbírat 2353, nejvíc v prvním měsíci projektu, řekl dnes ČTK Daniel Vrbík z Fakulty přírodovědně humanitní a pedagogické, který za projektem spolu s kolegou jazykovědcem Václavem Lábusem stojí.

„Lidé se ve městě zdaleka neorientují jen podle oficiálních uličních názvů, ale naopak - tvoří si svůj vlastní orientační systém,“ řekl k projektu Lábus. Lidové názvosloví je podle něj pestřejší a nápaditější než úřední jména, která navíc v mnoha případech nemají k lokalitě vztah. „Lidové názvy jsou nositelem paměti, v níž se odráží vývoj města,“ dodal.

Sběr názvů zastavili na začátku února. „Byl dost živelný. Potom jsme celou databázi, všechna ta jména prošli a zkontrolovali duplicity,“ řekl Vrbík. V databázi jsou podle něj i místa, pro která se mezi lidmi vžilo i několik názvů. Nejvíc jich má podle Vrbíka Fügnerova ulice, kde je terminál městské dopravy, a OC Forum. „Několik variant má ale také třeba náš rektorát - Kýbl, Mixér, Konopiště nebo Pentagon,“ doplnil.

Lidová jména mohou být odvozena z oficiálního názvosloví, jako například Kajlák (Keilův vrch) nebo Dožka (Dožínková ulice). Mnohem častěji jde ale o názvy objektů, které v žádné oficiální databázi nefigurují, jako je například Rakev, což je pojmenování libereckého Domu kultury, či U Vopic, to byla restaurace Domov v Lidových sadech, která dnes patří zoo.

Mapa je přístupná na adrese mapy.fp.tul.cz/zivajmena a umožňuje registrovaným respondentům doplňovat nová data včetně poznámek, komentářů nebo příběhů. Práce na projektu podle Vrbíka nekončí. „Budeme pokračovat dalšími dvěma fázemi. Budeme zjišťovat, která ta jména opravdu lidé znají a používají a také jaké místo podle lidí popisují,“ dodal Vrbík.

Doporučované