Hlavní obsah

Na Víta Bártu znovu míří obžaloba. Kvůli odposlechům Béma s Janouškem

Foto: Profimedia.cz

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta.

Reklama

Státní zástupce znovu podal žalobu na bývalého předsedu Věcí veřejných Víta Bártu a policistu Jana Petržílka kvůli úniku odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

Článek

Žalobce viní Bártu s Petržílkem ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace. O znovupodání žaloby informuje pondělní Mladá fronta Dnes (MfD). Původní žalobu pražský městský soud loni vrátil státnímu zastupitelství k došetření. Vadilo mu, že žaloba byla podána v utajeném režimu, a porušovala tak Bártovo a Petržílkovo právo na obhajobu.

Nově podaná obžaloba už v utajeném režimu není. „Jediná odstraněná vada je, že obžaloba již není utajována. Spis je i přes výhrady městského soudu a vrchního soudu utajován stále stejně,“ řekl MfD Petržílkův advokát Václav Němec. Důkazně se podle něj spis vůbec nikam neposunul.

Přepisy nahrávek, v nichž se Janoušek s Bémem oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes. Odposlechy odhalují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) nahrávky pořídila v roce 2007.

Na podzim 2013 policisté obvinili někdejšího šéfa Věcí veřejných a bývalého ministra dopravy Bártu a bývalého zpravodajce Petržílka. Kriminalisté tvrdí, že Bárta o čtyři roky dříve jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta BIS Petržílka, aby vynesl citlivé dokumenty. Bárta i Petržílek vinu odmítají.

V polovině loňského listopadu podal státní zástupce na Bártu s Petržílkem obžalobu ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace. Pražský městský soud ale případ státnímu zastupitelství vrátil k došetření. Podání žaloby v utajeném režimu bylo podle soudu v rozporu jak s právem na obhajobu, tak i s transparentností soudního řízení. Podle soudního senátu navíc utajenou obžalobu nelze obžalovaným ani jejich obhájcům reálně doručit, aniž tím soud poruší zákonné přepisy o nakládání s utajovanými informacemi.

Státní zástupce Michal Muravský se proti rozhodnutí městského soudu odvolal. Letos v březnu ale vrchní soud rozhodl, že obžaloba nemůže být utajovaná, píše MfD.

Reklama

Doporučované