Hlavní obsah

Na vládě se sešly dva plány, jak se rozloučit s Karlem Gottem – Babišův a Zaorálkův

Premiér Andrej Babiš a ministr kultury Lubomír Zaorálek měli každý jiný názor na to, jak by mělo vypadat rozloučení s Karlem Gottem.

Reklama

Úřad vlády připravuje poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, který v úterý zemřel.

Článek

Vládní politici připravují plán, jak se naposledy rozloučit s Karlem Gottem. Zpěvákem, který v úterý v noci v 80 letech zemřel.

Vláda už ve středu schválila, že by se měl uskutečnit státní pohřeb, ale podle informací Seznamu nebyla vláda úplně jednotná v tom, jaký obřad by se měl uskutečnit.

Účastníci středečního zasedání vlády popisují, že s jinou variantou přišli souběžně premiér Andrej Babiš a ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Babiš už před jednáním avizoval, že chce, aby ministři schválili jediný bod, a to uspořádání státního pohřbu. Nakonec tuto variantu i vláda odhlasovala. Navíc potvrdila, že v den pohřbu bude vyhlášen také státní smutek, kdy budou vlajky vyvěšeny na půl žerdi.

Lubomír Zaorálek Seznamu potvrdil, že na jednání navrhoval jinou verzi. A to, aby měl Karel Gott pohřeb se státními poctami.

„Karel Gott se snažil od politiky držet odstup, po většinu svého života. Státní pohřeb je přitom politická záležitost,“ řekl Seznamu Zaorálek.

Premiér Babiš přitom ve čtvrtek také od státního pohřbu ustoupil a začal mluvit o tom, že by mělo jít o pohřeb se stáními poctami.

Tedy připustil variantu, kterou o den dříve navrhoval na vládě ministr kultury.

Nekrolog zpěváka Karla Gotta. Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Zdroje Seznamu, které jsou obeznámeny s průběhem středečního zasedání vlády, pak také popisují, že Zaorálek chtěl, aby se jeho ministerstvo na přípravě posledního rozloučení s Gottem také podílelo.

Ve čtvrtek však už jenom uvedl, že organizaci nechá na Úřadu vlády.

Právě na premiéra Andreje Babiše nebo Úřad vlády, pak reportéry Seznamu odkázali i další ministři, které redakce v souvislosti s přípravou pohřbu Karla Gotta kontaktovala.

Třeba ministryně financí Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová uvedly, že o přípravě smutečního dne žádné informace nemají. „Obraťte se na Úřad vlády,“ napsaly obě.

Kromě toho se podle zdroje Seznamu řešily na jednání kabinetu i některé detaily smutečního dne.

Zazněl návrh, kde by mohla být před samotným pohřbem rakev a kde by se tak mohla veřejnost s Karlem Gottem také rozloučit. Mluvilo se tam o prostoru v budově Černínského paláce, kde sídlí Ministerstvo zahraničí. To je nedaleko Pražského hradu.

„Nabízelo by se to. Musí se to zvážit i s ohledem na to, co bude chtít rodina,“ komentoval Zaorálek tento návrh. Jako bývalý ministr zahraničí přitom prostory Černínského paláce velmi dobře zná.

Právě Zaorálek se před zmíněným zasedáním vlády ještě sešel i s advokátem Oldřichem Lichtenbergem. Ten však ve čtvrtek Seznamu řekl, že byl jen zprostředkovatelem setkání představitelů vlády s rodinným právníkem Gottů.

„Aby získal informace o parametrech státního pohřbu, respektive pohřbu se státními poctami, aby rodina měla všechny informace k rozhodnutí,“ uvedl Lichtenberg.

Zaorálek řekl, že v kontaktu s rodinou Karla Gotta vláda je. Nezná ale zatím její názor na průběh pohřbu.

Reklama

Doporučované