Hlavní obsah

Na východě Čech prudce přibývá podvodných e-mailů, lidé přicházejí o značné sumy

Foto: Seznam Zprávy

„Internetových podvodů přibývá, apelujeme na občany, aby si vždy před odesláním peněz zkontrolovali a prověřili pravost e-mailu a raději se vždy předem domluvili osobně nebo alespoň telefonicky a potvrdili si čísla účtů,” radí policie.

Reklama

Roste počet podvodných e-mailů, které vybízejí podnikatele a firmy, aby obvyklé platby začali posílat na jiná čísla účtů. Policie doporučuje mimořádnou ostražitost.

Článek

Na východě Čech se začínají objevovat případy podvodných e-mailů. Od včerejška například policisté řeší případ společníka hradecké firmy, který již několik let spolupracuje se zahraniční společností. Nyní mu ovšem přišel e-mail, aby obvyklou platbu zaslal na jiný účet, což učinil. Následně se ovšem ozvala zahraniční firma, že žádné peníze nedostala a že žádný e-mail o změně účtu neposílala. Až poté si podnikatel všiml, že podvodný e-mail měl jinou hlavičku.

„Internetových podvodů přibývá, apelujeme na občany, aby si vždy před odesláním peněz zkontrolovali a prověřili pravost e-mailu a raději se vždy předem domluvili osobně nebo alespoň telefonicky a potvrdili si čísla účtů. Doporučujeme si do internetového vyhledávače zadat e-mailovou adresu i název firmy, s kterou komunikujete, číslo účtu, kam peníze posíláte, zda už tam nejsou zveřejněna nějaká upozornění či negativní recenze. Využívat spíše platby na dobírku než platby předem a nenechat se nalákat na nízkou cenu prodávaného zboží,” radí policejní mluvčí Iva Kormošová.

Reklama

Související témata:

Doporučované