Hlavní obsah

Na Wales znovu se Schickem. Druhé místo ve skupině má velkou cenu, říká kouč

Foto: Profimedia.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý se v blížícím se kvalifikačním dvojutkání bude moci znovu spoléhat na údernost útočníka Patrika Schicka.

Reklama

První místo v kvalifikační skupině spojené s přímou letenkou na MS do Kataru už je mimo dosah české fotbalové reprezentace. Hraje se ale ještě o pozici číslo 2. Příští týden v Edenu proti Walesu a pak s Běloruskem v ruské Kazani.

Článek

Trenér Jaroslav Šilhavý nominoval na dvojutkání zatím 22 hráčů, jejich přehled najdete ve vloženém tweetu. Počítá se s tím, že pozve ještě jednoho útočníka.

V minulém reprezentačním termínu se trenér Šilhavý musel potýkat s extrémním množstvím absencí, z tohoto pohledu by měl mít tentokrát lepší výběr.

Kvůli tomu, že si vyřizovali zahraniční angažmá, přišli o zápas v Belgii Jakub Brabec s Davidem Zimou, ze zdravotních důvodů scházeli tehdy i další hráči. Kvůli disciplinárnímu trestu pak Patrik Schick.

Ten byl vyloučen ve Walesu, v jarní části kvalifikace. Pak odehrál turnaj Euro, na kterém se mu střelecky velmi dařilo, domácí zápas s Estonskem a cestu do Bruselu ale musel před několika týdny oželet.

Teď by měl být český gólostroj k dispozici znovu. „Na jednu stranu bych byl rád, kdyby se po těch událostech ve Walesu Patrik zdravě naštval a vrátil to soupeři sportovní cestou, na druhou stranu sem nechci tahat nějakou vendetu za to, že nám snad někde ublížili,“ připomněl trenér Šilhavý duel v Cardiffu, kde byl Schick vyloučen na rozdíl od Garetha Balea, který v průběhu utkání udeřil a zranil v obličeji Ondřeje Kúdelu.

Ten je mimochodem nyní mezi náhradníky reprezentační nominace, doléčuje další zranění, tentokrát kotníku. „Uvidíme, jak se věci vyvinou, kdyby Ondra nastoupil v pohárovém utkání (na Feyenoordu) nebo v derby, mohli bychom ho také nominovat dodatečně,“ říká Šilhavý.

První týmy kvalifikačních skupin postoupí na MS v Kataru přímo. To už je po porážce v Belgii mimo dosah českého týmu. Druhé týmy ze skupin čeká březnová baráž, doplněná týmy z Ligy národů. V ní se českému celku dařilo. A startu v baráži je tak velmi blízko právě i díky tomuto umístění v Lize národů.

„Chceme být ale rozhodně také druzí v kvalifikační skupině. Znamenalo by to totiž pravděpodobně nasazení v baráži. A s tím i skutečnost, že bychom ta barážová utkání hráli doma, to je velmi důležité, chtěli bychom českým fanouškům nabídnout zase takové zážitky, jaké si pamatují třeba z utkání proti Anglii,“ zavzpomínal Šilhavý na slavnou kvalifikační výhru v boji o Euro.

Tentokrát se tedy v pátek v Edenu představí Wales. A potom se národní tým přesune do ruské Kazaně, kde se utká s Běloruskem. Po únosu letadla je totiž letecký provoz směrem do Běloruska výrazně omezen. A organizátoři kvalifikace rozhodli, že se zápasy běloruského týmu budou hrát mimo území státu ovládaného diktátorem Alexandrem Lukašenkem a jeho autoritativním režimem.

Vstupenky na domácí utkání s Walesem, které se hraje v pátek 8. října v pražském Edenu jsou již v prodeji. Soupeři bude ze zdravotních důvodů scházet Gareth Bale, hráč Realu Madrid.

Reklama

Doporučované