Hlavní obsah

Na zámku v Bzenci by mohlo vzniknout interaktivní muzeum vinařství

Foto: Milan Rokos

Ilustrační foto.

Reklama

Moderní interaktivní muzeum vinařství s rozsáhlým zázemím a multifunkčním sálem by mohlo vzniknout v prostorách novogotického zámku v Bzenci na Hodonínsku.

Článek

„Už několik desetiletí nemá využití, od roku 2002 jej vlastní město. Sál byl sloužil i potřebám spolků v Bzenci,“ řekl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

„Důvodem pro vznik studie bylo uspořádání referenda. V něm se mají obyvatelé města rozhodnout, zda dají zastupitelstvu mandát zámek prodat, nebo ne,“ řekl Svoboda. Zámecké vinařství sídlí v těsném sousedství zámku, pronajaté má zámecké sklepy, které na vlastní náklady zrekonstruovalo.

Studie předpokládá kompletní rekonstrukci zámku i přilehlého prostranství a vybudování interaktivní expozice v interiéru zámku. „Předpokládané náklady pouze na stavební rekonstrukci zámku bez oprav inženýrských sítí jsou 230 milionů korun. Po započtení rekonstrukce inženýrských sítí se dostaneme minimálně na 250 milionů. A to jsou ceny z letošního prvního čtvrtletí, od té doby ceny stavebních prací ještě vzrostly,“ konstatoval Svoboda.

Samotná expozice by měla vyjít na 30 až 60 milionů korun, podle využitých technologií. Při vzniku studie autoři vycházeli z francouzského muzea Cité du vin v Bordeaux a World of Wine v portugalském Portu. „Takovýto projekt by měl potenciál mít evropský přesah, přivést sem turisty i ze zahraničí,“ uvedl Martin Chlad ze Svazu vinařů.

Majitelé Zámeckého vinařství by měli zájem zámek od města odkoupit a muzeum v něm vybudovat. Ještě před podzimním referendem, které se uskuteční v době parlamentních voleb, chtějí představit obyvatelům Bzence jednu z možností, jak v budoucnu zámek využít.

„Tento prostor je velmi specifický, sousedí s budovou vinařství a dalšími průmyslovými budovami z druhé strany. Možnosti jeho využití jsou tak velmi omezené. My bychom byli rádi, pokud by se podařilo Svět vína a kultury v zámku vybudovat. Pokud by šlo všechno bez potíží, mělo by to být možné přibližně za sedm let,“ uvedl Svoboda.

Zámek v Bzenci byl postaven v letech 1850 až 1858 na místě zbořeného barokního zámku. Před ním stála na stejném místě gotická tvrz. V posledních desetiletích zámek chátrá a nemá žádné využití.

Reklama

Související témata:

Doporučované