Hlavní obsah

Nacionalisté se ve Varšavě střetli s policií, kvůli LGBT vlajce zapálili byt

Foto: Profimedia.cz

Ve Varšavě došlo ke střetu chuligánů s policií.

Reklama

Oslavy státního svátku se v Polsku opět neobešly bez násilí. Během nepovoleného pochodu nacionalistů ve Varšavě došlo ke střetům s policií i k podpálení bytu.

Článek

Naše civilizace, naše zásady. Pod takovým heslem se ve středu ve Varšavě konal Pochod nezávislosti pořádaný nacionalistickými organizacemi. Ty si tak připomínají polský Den nezávislosti. Ve středu uplynulo 102 let od obnovení samostatnosti země.

Varšavský primátor předem pochod s ohledem na doporučení hygieniků v souvislosti s pandemií koronaviru zakázal a jeho rozhodnutí potvrdil i soud. Pořadatelé proto vyzvali k tomu, aby měla letos akce místo pěšího pochodu formu průjezdu automobilů.

Ne všichni účastníci ale uposlechli. Kromě stovek automobilů a motorek s vlajkami byly na trase od Ronda Dmowského směrem k Národnímu stadionu také tisíce pěších.

Kolem třetí hodiny pak zhruba v polovině trasy pochodu, nedaleko Národního muzea, došlo ke střetu s policií. Desítky maskovaných mužů napadly policisty a házely na ně petardy, světlice, lahve a kameny.

Těžkooděnci odpověděli mimo jiné slzným plynem. Na místě museli zasahovat záchranáři, několik lidí včetně policistů je zraněných. Podle policie stojí za útokem chuligáni, ale krajní pravice už obvinila z provokací antifašisty.

Byt podpálený kvůli duhové vlajce

Na trase pochodu vedoucí po mostě Poniatowského také došlo k podpálení bytu. Podle hasičů ho způsobila pyrotechnika, nikdo se naštěstí nezranil. Na sociálních sítích jsou dostupné záběry z incidentu, ze kterých je patrné, že z mostu od účastníků protestu létaly na dům světlice.

Jejich cílem byl pravděpodobně byt o dvě patra výše, který má z balkonu vyvěšenou duhovou vlajku a plakát Stávky žen. Ta organizuje protesty proti nálezu ústavního soudu, který v Polsku výrazně omezuje právo na umělé přerušení těhotenství. Stejně jako u střetů s policisty označili organizátoři pochodu za viníky „antifašistické provokatéry“.

Organizátorky Stávky žen už o víkendu vyzvaly sympatizanty, aby se nacionalistický pochod nepokoušeli blokovat a předešli tak střetům v ulicích a zraněním. Žádné akce namířené proti Pochodu nezávislosti se ve středu neuskutečnily.

Podle mluvčí varšavského magistrátu došlo také k pokusu o zapálení dveří městského úřadu. Ke střetům s policií pak došlo také na konci pochodu u Národního stadionu, který v současnosti slouží jako polní nemocnice pro pacienty s nemocí covid-19.

Kontroverzní akce rozdělující Polsko

Pochodu nezávislosti se ve Varšavě každoročně účastní desítky tisíc lidí. Rekord nejspíš padl v roce 2018, kdy šlo centrem města na 200 000 lidí. Mezi účastníky pochodu jsou každoročně i zástupci krajní pravice či členové různých evropských krajně pravicových organizací. V minulosti ve Varšavě promlouval například poslanec extremistické Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby Milan Mazurek.

Letos byly připomínky polského národního svátku kvůli sílící epidemii koronaviru omezeny. V ulicích hlavního města si lidé mohli už v úterý z reklamních sloupů odepnout a vzít kokardu v národních barvách. Na sloupech byl připevněn i dezinfekční prostředek na ruce. Ve Vratislavi pak vyjela „tramvaj nezávislosti“ polepená v národních barvách.

Reklama

Doporučované