Hlavní obsah

Nacisté je odstranili, teď se jedinečné sluneční hodiny do Olomouce vrátily

Foto: Seznam Zprávy

Nacisté nechali hodiny odstranit, protože jim vadil jejich silně prohabsburský ráz.

Reklama

Na jihozápadním nároží olomoucké radnice jsou od úterý znovu sluneční hodiny, jejichž takřka totožného předchůdce nechali z fasády odstranit správci města z dob nacistické okupace.

Článek

Historická radnice se tak vrací do podoby, v jaké ji Olomoučané znali nejméně do roku 1918. „Sluneční hodiny na olomouckou radnici tradičně patří, bývaly zde po staletí,“ potvrdil primátor Mirek Žbánek.

Velmi pravděpodobně zde byly už nedlouho po gotické fázi výstavby radnice v 15. století. Výraznou výtvarnou podobu, k níž dnešní dílo odkazuje, dostaly ve druhé polovině 19. století. Měly však krutý osud. Znelíbily se totiž postupně různým vládcům města. Nejprve je krátce po vzniku československé republiky nechala nová česká reprezentace města zabílit, protože vadil jejich silně prohabsburský ráz. Nakonec pak již dost poškozené hodiny nechali za dob okupace při opravě fasády radnice zcela odstranit nacisté, pro něž byli Habsburkové rovněž nepřátelským elementem. Hodiny se tak nyní na budovu radnice vrací po zhruba osmdesátileté pauze.

Foto: město Olomouc

Akademický malíř a restaurátor Radomír Surma dal hodinám podobu, jakou mívaly ve druhé polovině 19. století.

V úterý odhalené sluneční hodiny jsou jedinečné v několika ohledech. Jsou nárožní a jde tedy vlastně o dvojité hodiny. Hodiny na jihovýchodní fasádě ukazují čas od rána zhruba do 14 hodin, později je už zakrývají stíny protějších budov. Druhá část hodin na jihozápadní straně ukazuje čas od 11 hodin dále po celé odpoledne. Přibližně v době od 11 do 14 hodin mohou tedy lidé z náměstí vidět čas na obou polovinách hodin současně.

Zajímavá je i výtvarná stránka díla. Původní hodiny jsou zachycené na řadě dobových fotografií či kreseb. „Jejich podoba ale nebyla na žádném z dokumentů zachycená natolik přesně a detailně, aby je bylo možné jednoduše a doslovně zrekonstruovat. Dnešní výsledek je tedy novým autorským dílem, ovšem inspirovaným v maximální míře původním dílem,“ vysvětlil akademický malíř a restaurátor Radomír Surma.

Foto: město Olomouc

Hodiny jsou vlastně dvoje. Na jihovýchodní fasádě ukazují čas od rána zhruba do 14 hodin. Druhá část hodin na jihozápadní straně ukazuje čas od 11 hodin dále po celé odpoledne.

Dominantním prvkem hodin je heraldický orel, sám o sobě nezvyklý. Z poloviny jej tvoří černý rakouský orel, z druhé červenostříbrně šachovaná orlice z olomouckého městského erbu. Předkové v 19. století tím chtěli dát najevo úzkou vazbu Olomouce k habsburské dynastii a monarchii. Tvůrci to ještě zdůraznili iniciálami FJ a MT na štítku orla – připomínají panovníky Františka Josefa a Marii Terezii, kteří měli k Olomouci blízký vztah.

Dalšími výraznými prvky jsou alegorické postavy boha času Chrona a bohyně moudrosti Sapienzy. Pozadí výjevu pak dotváří idealizované panorama Olomouce v podobě barokní bastionové pevnosti. Symbolika připomíná různé charakteristiky Olomouce jako města vzdělanců, církevní a duchovní metropole, vojenské pevnosti, renesanční perly Moravy a města založeného dle prastaré legendy Juliem Caesarem.

Foto: město Olomouc

Hodiny se nyní na budovu radnice vrací po zhruba osmdesátileté pauze.

Na jižní a západní fasádě radnice navíc přibyly ještě dvoje menší a střídmější sluneční hodiny. Jsou rovněž obdobou původních hodin, které zde bývaly v historii.

Ukazují nejen čas, ale například to, kdy je letní či zimní slunovrat, jarní a podzimní rovnodennost nebo jaké je zrovna roční období. Menší hodiny jsou přesnější, ukazují celé hodiny, půlhodiny a čtvrthodiny, zatímco větší nárožní astronomicko-výtvarné dílo má na číselnících zaznačeny jen hodiny celé a půlhodiny.

Nastavení přesnosti slunečních hodin je samo o sobě složitou disciplínou vyžadující rozsáhlé znalosti z astronomie a dalších oborů. Kombinací nastavení na zimní čas i dalších faktorů ukazují sluneční hodiny opravdu přesný čas jen v období slunovratů, zatímco směrem k jarní a podzimní rovnodennosti se „předbíhají“ či „zpožďují“ až o desítky minut. Například v těchto dnech ukazují hodiny poledne v čase 12:47. V den letního slunovratu 21. června budou ukazovat poledne přesně ve 13 hodin, v době zimního slunovratu v prosinci pak přesně ve 12 hodin.

Reklama

Doporučované