Hlavní obsah

Nadšenci chtějí snímkovat ČR z kokpitu svých sportovních letadel

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyfotografovat celé Česko z kokpitu svých sportovních letadel se rozhodla skupina osmi nadšenců s názvem Česko z nebe.

Článek

Zemi z pohledu ptáků plánují snímkovat letos na jaře a v létě a snímky pak zpřístupnit veřejnosti, sloužit by měly také k propagaci české krajiny. ČTK to dnes sdělila členka skupiny Alice Šplíchalová.

Posádky čtyř dvoumístných letadel nyní pracují na leteckém plánu, jak shora celou zemi vyfotografovat. Vedle toho chtějí zemi z nebe rovněž filmovat. Autorem myšlenky je pilot a letecký fotograf Milan Paprčka, podle kterého je nejkrásnější pohled na Česko právě z nebe. „Ale tento pohled nemá možnost zažít každý. Proto jsme se rozhodli vyfotografovat celé Česko z letadla a zpřístupnit záběry i ostatním. Protože shora je Česko úplně jiné,“ uvedl Paprčka.

Šplíchalová uvedla, že piloti dokážou ve svých letadlech kroužit nad obcí i v nejnižších možných výškách, druhý člen posádky letadla, fotograf, má pak úkol vytvořit jedinečný záběr. „Nejkrásnější fotografie vznikají za počasí bez oblačnosti. I když někdy pár oblaků přidá na dramatičnosti fotografie,“ doplnil k tomu další člen skupiny, fotograf Jakub Chovan.

Tento rok chce skupina podle Paprčky zvěčnit z letadel až 500 měst a obcí v ČR.

Ukázky jejich dosavadních snímků si lze prohlédnout na webu skupiny ceskoznebe.cz. Později by se na něm měly podle Šplíchalové objevit také informace o zveřejňování fotografií z plánovaného snímkování republiky.

Reklama

Doporučované