Hlavní obsah

Nafta zdražila a dohnala benzin, poprvé od roku 2015

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná cena Naturalu 95 od minulého týdne klesla o tři haléře na 33,75 Kč/l. Stejně stojí v průměru i litr nafty, která zdražila o pět haléřů. Je to poprvé od března 2015, kdy není benzin dražší. Zároveň je to nejvyšší cena nafty od prosince 2014. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Analytici už minulý týden takový vývoj předpokládali. Po naftě je s příchodem chladnějších měsíců vyšší poptávka kvůli jejímu využití při topení. Pro další týden očekávají analytici pokles cen pohonných hmot, u nafty do deseti haléřů za litr, v případě benzinu až o 15 haléřů. „Cena ropy na světových trzích se chová podobně jako ceny akcií a během října zažila strmý pád. Na konci října se ropa Brent prodává o deset dolarů za barel levněji než na začátku měsíce,“ uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Prostor pro pokles cen pohonných hmot je podle něj ještě větší. „Pumpaři se zlevňování brání. Rostou jim marže, které kompenzují jejich vyšší náklady na přimíchávání nemrznoucích složek do pohonných hmot,“ doplnil Křeček. V dalších týdnech však očekává, že se ceny vlivem konkurence začnou snižovat více.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že pokles cen pohonných hmot přichází jako tradičně zhruba s třítýdenním zpožděním za poklesem ceny ropy. „Zejména v případě nafty je zlevňování tlumeno nejen nastupující topnou sezonou, ale také slabou úrovní koruny vůči dolaru. Slabá česká měna zvyšuje korunovou cenu ropy, což se následně promítá do vyšších cen pohonných hmot v ČR,“ dodal Kovanda.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči u tamních čerpacích stanic natankují benzin v průměru za 34,52 Kč/l a naftu za 34,37 Kč/l. Naopak nejnižší ceny jsou v jižních Čechách, kde benzin stojí 33,29 Kč/l a nafta 33,38 Kč/l. Nafta v říjnu zdražila v celorepublikovém měřítku o korunu. U benzinu byl nárůst zhruba 20 haléřů. Natural ale už téměř dva týdny zvolna zlevňuje, zatímco cena nafty stále pomalu roste.

Reklama

Doporučované