Hlavní obsah

Nahradí americké vojáky v Afghánistánu žoldnéři? Trump brzy rozhodne o nové strategii

Trump brzy rozhodne o Afghánistánu. Zájem projevili kontraktořiVideo: AP, Ruptly, Reuters

 

Reklama

Trump zvažuje nasazení soukromé armády v Afghánistánu.

Článek

Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že je blízko rozhodnutí v otázce Afghánistánu. Prozatím totiž jeho administrativa tiše uplatňuje už nevyhovující Obamovu strategii.

Návrh, jak řešit situaci v Afghánistánu, na stůl do Bílého domu doručil také Eric Prince, zakladatel soukromé armády Blackwater. Podle jeho plánu by operace proti radikálům měly Spojené státy svěřit do rukou kontraktorů.

<b>Za vším stojí finance </b>

Ekonomicky výhodný návrh podle amerických médií Bílý dům skutečně zvažuje. Roční účet za Afghánistán totiž činí 40 miliard dolarů a Princův plán počítá pouze se čtvrtinou této částky.

Problémem plánu je však samotný Blackwater. Jeho kontraktoři v roce 2007 při doprovodu diplomatické kolony v Iráku zabili 17 civilistů. Firma tak přišla o licenci na území Iráku a čtveřice bývalých členů skončila za mřížemi, kam je poslal americký federální soud.

V současnosti mají Spojené státy v Afghánistánu armádu čítající 8400 mužů, přičemž koaliční síly NATO pod americkým velením disponují celkem 13 000 muži.

V Trumpově administrativě se liší názory na to, zda posílit, či redukovat působící síly. Americký generál John Nicholson navrhoval zvýšení počtu vojáků o celé 4000. Vzápětí čelil ostré kritice amerického prezidenta, který zvažoval jeho odvolání. Prezident je zastáncem výrazné redukce personálu i vynakládaných finančních prostředků.

Podle médií se zdroje obeznámené s děním v Bílém domě shodují, že prezident kriticky reviduje působení v nejdelším americkém konfliktu.

Trump se ke konfliktu od počátku své kampaně staví velmi kriticky a lze očekávat, že bude usilovat o výraznou redukci působení Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované