Hlavní obsah

Nahrávka přímo ze soudní síně. „Jaký mi uložili trest? Třicet let? Nechám to, jak to je"

Soud s Michelle Sudků. Třicet let za vraždu v supermarketu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Městský soud v Praze hned druhý den procesu vynesl trest 30 let vězení nad ženou, která vraždila v obchodním centru.

Článek

Případ vraždy v obchodním centru na Smíchově, který soud v pondělí otevřel a v úterý ukončil, si budeme dlouho pamatovat.

Byl nad poměry brutální, rozbil jistotu, že na veřejném místě plném lidí jsme před vrahy v bezpečí, a nakonec překvapil i postojem ženy odsouzené k výjimečnému trestu na 30 let.

Michelle Sudků totiž po verdiktu městského soudu odmítla naději na mírnější verdikt. Možnosti podat odvolání se vzdala rychleji, než ji advokát stihl přesvědčit, aby si alespoň vzala čas na rozmyšlenou.

Tu málo vídanou situaci, kdy žena diskutuje s právníkem a pak nahlas odmítá možnou revizi trestu, jsme zachytili v přiloženém videu.

Necháme to, jak to je

To, že se Michelle Sudků odvolá, se přitom téměř najisto očekávalo.

V případech vražd totiž bývá pravidlem, že se obžalovaní pokoušejí využít každé šance, jak trest snížit. A  dvojnásob to platí, když soud vynese vysoký trest - a 30 let pro Michelle Sudků je trest výjimečný nejen v liteře trestního zákoníku.

Přesto odsouzená řekla nejdříve svému obhájci: „Odvolávat se nebudu."

Nejprve se ji snažil upozornit, že se nemusí vyjádřit hned a může si nechat čas. „To si můžete ještě rozmyslet," řekl jí.

„Necháme to tak, jak to je," byl jeho návrh odmítnut.

A pak Michelle Sudků oznámila rozhodnutí přijmout třicetiletý trest i překvapenému soudci.

Lékařský dozor nutný

Vzápětí se vzdala možnosti odvolání také státní zástupkyně.

To už nepřekvapilo, protože soud verdiktem takřka přesně vyhověl návrhu, který přednesla v závěrečné řeči.

Kromě výjimečných třiceti let požadovala pro vražedkyni ochrannou ambulantní psychiatrickou a sexuologickou léčbu. To znamená, že by za Sudků docházel do vězení jednou za čas lékař.

Soud však v tomto bodě rozhodl jinak. Nařídil ochrannou ústavní léčbu v průběhu trestu. To znamená, že vězeňská služba bude muset řešit, jak ve věznici se zvýšenou ostrahou zajistit shodné podmínky, jaké by měla Sudků v psychiatrické nemocnici.

Anebo naopak - jak ji umístit do psychiatrické nemocnice tak, aby tam měla stejné podmínky jako ve věznici se zvýšenou ostrahou.

„Jsem přesvědčený, že si s tímto neobvyklým problémem Vězeňská služba České republiky poradí," uvedl předseda soudního senátu Stanislav Králík.

Zvažoval jsem doživotí

Soudce také potvrdil, že jeho senát zvažoval uložení doživotního trestu. Neudělal to prý jen proto, že Sudků sama upozorňovala policisty i lékaře, že může vraždit.

Kromě trestu a ochranné léčby jí soud uložil také povinnost zaplatit poškozeným nemajetkovou újmu 850 tisíc korun. Už na začátku procesu přitom Sudků řekla, že má jen pět tisíc korun měsíčně invalidní důchod a nemá tedy z čeho odškodné zaplatit.

Ojedinělý případ vraždy ze Smíchova bude mít ještě jedno soudní pokračování. Právě pochybením policistů se bude zabývat jiný soud v samostatné kauze.

Reklama

Doporučované