Hlavní obsah

Nainvestujeme miliardy a nabereme lidi, slibuje budoucí majitel ostravských hutí

Rozhovor s Jonem Boltonem.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Na sérii jednání přiletěl do Česka výkonný ředitel společnosti Liberty House Jon Bolton. Šéf firmy, která kupuje od ArcelorMittal ostravskou Novou huť, musí ještě přesvědčit odbory a Evropskou komisi o tom, aby právě jeho společnosti ze skupiny Gupta Family Group transakci posvětily.

Článek

Největší výrobce oceli na světě ArcelorMittal se v dubnu rozhodl prodat své ostravské hutě. Byla to totiž podmínka Evropské komise proto, aby mohla indická skupina koupit italskou ocelárnu Ilva. Jako budoucí kupec byla koncem října oznámena britská firma Liberty House patřící do skupiny Gupta Family Group.

První setkání budoucích majitelů s odbory ale skončilo tím, že zástupci zaměstnanců proti převzetí hlasitě protestovali a poslali dokonce kritický dopis Evropské komisi. Údajně jim bylo na schůzce řečeno, že rozvoj huti není na pořadu dne a naopak má fungovat jako levný lokální výrobce.

Výkonný ředitel Liberty House Jon Bolton to ale popírá a snaží se obavy rozptýlit. „Cílem je během několika let navýšit výrobu ze současných 2 milionů tun na 2,5 milionu tun. Očekáváme, že budeme investovat do závodu okolo 30 milionů eur ročně,“ uvedl Bolton s tím, že v prvních pěti letech hodlá budoucí majitel do ostravských závodů investovat přes 150 milionů eur (tedy v přepočtu více než 3,9 miliardy korun).

Konkrétně mají investice prodloužit životnost koksovny a zefektivnit výrobu železa, tedy zajistit lepší fungování vysoké pece a spékárny rud. Investovat se má také do pásové trati ocelárny.

S tím podle výkonného ředitele Boltona bude souviset i nábor nových zaměstnanců. „Zjevně budeme muset přibrat zaměstnance. Nelze navýšit výrobu o půl milionu tun a přitom nenavýšit počet lidí. Jak přesně budeme nabírat a investovat do lidí i do vybavení závodů, to musíme ještě probrat s odbory,“ dodal.

Právě odbory si musí získat na svou stranu. Stejně jako od Evropské komise od nich potřebuje „posvěcení“ k tomu, aby mohla být transakce na jaře příštího roku dokončena. Odbory se ale zatím převzetí svého zaměstnavatele brání. „Domníváme se, že při prodeji dochází a ještě dojde k poškození ostravské huti skupinou ArcelorMittal v rozsahu srovnatelném s tunelováním OKD,“ uvedla po prvním setkání předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová.

Následně poslaly Evropské komisi odbory dopis, ve kterém vyslovují domněnku, že prodej má zajistit, že si Liberty House a ArcelorMittal nebudou konkurovat. To je poměrně dost vážné nařčení. Ostravská huť spolu s dalšími aktivy ArcelorMittalu je na prodej právě proto, aby byla konkurence na evropském trhu zachována.

Bolton jakékoli úvahy o kartelové domluvě razantně popírá. „Taková dohoda neexistuje. Byla by totiž v rozporu s předpisy o volné soutěži. Zároveň na celou transakci dohlíží Evropská komise. Je jasné, že komise si chce být jistá, že si budeme otevřeně konkurovat, což my chceme,“ uzavírá výkonný ředitel Liberty House.

Reklama

Související témata:

Doporučované