Hlavní obsah

Nájem 100 korun za obecní chalupu v Beskydech. Dárek pro starostova známého

Foto: Seznam Zprávy

Historickou budovu staré školy na Hrčavě dostal do pronájmu starostův známý Michal Artim.

Reklama

Budovu staré školy v nejvýchodnější české obci přiklepl starosta podnikateli, který si do budovy nahlásil sídlo své firmy už měsíc před výběrovým řízením. Střet zájmů a přihrávání zakázek, které v obci s 260 obyvateli mapuje investigativní série Ve stínu Malé Prahy, zrcadlí celospolečenské problémy Česka.

Článek

„Začali jsme se bát o obecní majetek, protože starý objekt v hodnotě tří čtyř milionů si za sto korun na měsíc pronajala firma, která vznikla měsíc před vyhlášením výběrového řízení,“ říká bývalý starosta Hrčavy Peter Staňo. Jeho výrok ilustruje, jaké poměry nyní v obci zavládly.

V komunálních volbách na podzim 2018 on sám už kandidovat nechtěl, nekandidoval ani nikdo další z obce – a inicitiavu převzala skupina podnikatelů odjinud reprezentovaná otcem a synem Sikorovými. Ti v obci s několika svými zaměstnanci založili kandidátku hnutí ANO, a jelikož šli do voleb jako jediní, obsadili celé zastupitelstvo.

2. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Hrčava jako zrcadlo celospolečenských problémů.Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

Podmínku trvalého bydliště v obci většina splnila tím, že si účelově nahlásila pobyty do nově zakoupených nemovitostí včetně rozpadlého domu v lese. V něm „ubytovali“ i podnikatele ze Slovenska Michala Artima, který přišel na Hrčavu, do turisticky atraktivního kraje Těšínských Beskyd na hranici tří států, rozvíjet své byznysové projekty. O těchto okolnostech převzetí moci na Hrčavě pojednával první díl Ve stínu Malé Prahy.

„Přišel jsem sem s tím záměrem, že bych sem přinesl byznys a rozvoj turistického regionu,“ popsal pro Seznam Zprávy Artim, majitel původní firmy Deluxe Property Office následně přejmenované na společnost Hrčavské muzeum.

Paradoxní je, že firmu přejmenoval měsíc poté, co loni v červenci Sikorovo zastupitelstvo vyhlásilo záměr pronajmout historickou budovu místní školy. Artim si vzápětí nahlásil – se svolením obce – sídlo firmy na adresu staré školy a teprve o další měsíc později, v září 2019, byl vyhlášen výsledek výběrového řízení. Přihlásila se jen Artimova „nová“ firma a ta také hned zvítězila.

Tato prazvláštní časová souslednost ilustruje poměry, které na Hrčavě po minulých komunálních volbách zavládly. Zakázky tu získávají starostovi známí či přímo starostova firma.

„Pan Artim tady chce bydlet, chce tady podnikat a my budeme jenom rádi, když se mu to podaří,“ namítá starosta Marek Sikora.

Ve druhém díle investigativní série Ve stínu Malé Prahy, který najdete ve videu umístěném výše v tomto textu, uvidíte, jak starosta začal po získání vlády nad obcí rozvíjet svůj byznys. Jak mu jdou na ruku rozhodnutí jeho zastupitelstva a proč se místní lidé začali bát o vodu.

V dalších dílech série, které zveřejníme v příštích dnech, rozkryjeme, jak pro svůj byznys starosta využívá státní dotace určené na podporu zaměstnávání hendikepovaných lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované