Hlavní obsah

Nájezd na dálnici D1 zablokovala na Vysočině nehoda tří nákladních aut

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok ve středu naznačil, že za situaci na D1 mohou předchozí vlády.

Reklama

Na silnici I/38 za obcí Štoky se střetla tři nákladní auta. Silnice vedoucí na dálnici D1 je průjezdná pouze kyvadlově, na místě se vytvořila několik kilometrů dlouhá kolona.

Článek

Odtahová služba pracuje na odstranění nehody tří nákladních aut, která se ráno střetla na silnici I/38 za obcí Štoky na Havlíčkobrodsku. Při nehodě se zranil řidič, jeho vůz se převrátil a vysypal se z něj náklad zeleniny. Další dva zůstaly na kolech, ale na silnici se dostala část nákladu barev, které bylo nutné přeložit, řekl ČTK Petr Endrle z firmy Pretol zajišťující odtah.

Podle jeho odhadu mohou práce trvat do 13:00. Místo vedoucí na dálnici D1 je průjezdné kyvadlově. Podle webu Ředitelství silnic a dálnic je kolona asi čtyřkilometrová a řidiči se zdrží přibližně hodinu.

Nehoda se stala před pátou hodinou ráno. Silnice I/38, která přivádí dopravu na 112. kilometr dálnice D1, po ní byla téměř dvě hodiny neprůjezdná, od 6:40 je průjezdný jeden jízdní pruh a provoz je řízen kyvadlově.

Mezi 90. a 104. kilometrem pokračují práce na rozšíření vozovky. Pracovníci tam od středy posunují provizorní betonová svodidla a dopravu kvůli tomu stahují do jednoho jízdního pruhu. Na dálnici se tak tvoří kolony.

V minulém týdnu se po sněžení na D1 vytvořily kolony dlouhé desítky kilometrů. ŘSD v pondělí oznámilo, že v uvedené části D1 ukončí smlouvu se sdružením stavebních společností a na dokončení oprav vybere jiného zhotovitele. O den později firma Geosan Group ohlásila, že sdružení od smlouvy odstupuje. Zakázku za 1,75 miliardy korun prováděl Geosan Group společně s italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy.

Jednání o dálnici D1 prosadila na program čtvrtečního zasedání Sněmovny opozice. Ještě v úterý lidovecký návrh na zařazení tohoto bodu kvůli hlasům ANO neprošel, ve středu už opozice uspěla. Poslanci ANO nicméně prosadili, aby bylo D1 předřazeno první čtení vládní novely zákona o elektronické evidenci tržeb.

„Málokteré téma tolik hýbe českou společností. Všichni víme, že příčiny (kolapsu na dálnici) nejsou z minulého týdne, jsou dlouhodobé,“ uvedl ve středu za lidovce poslanec Vít Kaňkovský. Připomněl také úterní výrok ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) o tom, že modernizace dálnice měla skončit v tomto úseku do 16. prosince, a všichni doufali, že do té doby kalamitní sníh nepřijde. „Jestli si někdo myslel, že do 16. prosince nenasněží, nevím, jak se k tomu vyjádřit, jde o hazard,“ řekl lidovecký poslanec.

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok ve středu naznačil, že za situaci na D1 mohou předchozí vlády.

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok ve středu naznačil, že za situaci na D1 mohou předchozí vlády.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované