Hlavní obsah

Najíst se a jít. Ministři naznačili, jak bude vypadat život v lockdownu

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda připravuje celostátní karanténu, která by měla zbrzdit nyní nekontrolované šíření koronaviru v populaci. Potvrdili to ministryně financí i ministr průmyslu. Opatření oznámí maximálně do dvou dnů.

Článek

Takzvaný lockdown, tedy celostátní karanténa, se blíží. Další celoplošná opatření v Otázkách Václava Moravce připustila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Směřujeme k tomu, že budou další plošná opatření. Bude to vyhlášeno tento týden, je to otázka maximálně dvou dnů,“ uvedla Schillerová.

O možném zavedení lockdownu mluvil premiér Andrej Babiš i ministr zdravotnictví Roman Prymula. V průběhu neděle o této možnosti jedná premiér i ministři.

Schillerová i vicepremiér Karel Havlíček naznačili, jak by nová opatření mohla vypadat. „Celkový ekonomický lockdown nechceme zrealizovat. Budeme ale tlačit na to, aby se omezilo shromažďování a shlukování lidí,“ řekl Havlíček v pořadu Partie TV Prima.

Podle Schillerové je klíčové zabránit lidem, aby se setkávali ve větších skupinách. Jak přesně toho chce vláda dosáhnout, ani jeden z ministrů zatím neřekl. Teprve se uvidí, zda se budou omezovat například velká obchodní centra. Půjde o „vylepšenou jarní verzi“ lockdownu, dodala ministryně.

Ven ve dvou

Jeden příklad ale ministryně popsala - vláda nechce zavřít restaurace, nemá ale ani zájem, aby se v nich lidé zdržovali delší dobu. „Nechceme znemožnit lidem, aby se najedli, ale musí respektovat to, že se nají a půjdou pryč,“ popsala Schillerová.

Obrysy případného lockdownu nastínil již dříve i ministr zdravotnictví Roman Prymula. „U nás by to znamenalo omezení opouštění bydliště na nějakou vzdálenost ve dvou, ale nebylo by to tak, že by lidé nemohli chodit do práce. Byl by to lockdown ve veškerých mimopracovních aktivitách,“ uvedl Prymula.

Podle člena Národní ekonomické rady Štěpána Jurajdy měl předseda vlády zavést přísnější opatření už po volbách na počátku října. Stát podle něj přišel zhruba o deset dní, kdy se epidemie dál a dál rozjížděla do neřešitelných rozměrů.

„Musíte se dívat, jak Chytrá karanténa stíhá a nestíhá. Když se kumulují nevyřešené případy, tak vám to už utíká. A to jste deset patnáct dní za realitou. K celostátní karanténě mělo dojít už začátkem října,“ uvedl ekonom, podle nějž bylo jasné už na přelomu srpna a září, že se „odbržděný vlak“ rozjede.

Vláda by podle něj však měla okamžitě s lockdownem myslet i na ekonomické dopady na obyvatelstvo. „Protože se lockdown nějakého druhu blíží, je nevyhnutelný, je potřeba vymyslet, jak podpořit ty sociálně nejslabší. Tady budou mít lidé hlad v té zemi,“ apeloval na ministryni financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované