Hlavní obsah

Covid ukradl Čechům první zápas, olympiáda hlásí skoro 130 nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Covid-19 si nevybírá a dále komplikuje vývoj OH v Tokiu. Zrušen byl i první zápas beachvolejbalového turnaje, kde měl vystoupit český ženský pár. V souvislosti s olympiádou Japonsko eviduje 127 případů nákazy.

Článek

Jen za posledních 24 hodin přibylo v souvislosti s olympiádou 17 nakažených, informuje americká televize CNN. Přestože pořadatel her identitu nakažených osob nezveřejňuje, někteří sportovci a týmy informují o nákaze sami.

Podle agentury AP je mezi 127 nakaženými 14 sportovců. Mezi posledními, kteří informovali o své neúčasti z důvodu pozitivního testu na covid-19, jsou například německý cyklista Simon Geschke nebo nizozemský skifař Finn Florijn.

Covid-19 se prokázal dosud u pěti českých sportovců. Všichni cestovali do olympijského Tokia na palubě jednoho charterového letu. Tématu jsme se věnovali zde:

Jednou z infikovaných je i česká beachvolejbalistka Markéta Nauch Sluková, která společně se svou spoluhráčkou Barborou Hermannovou nemohly nastoupit. Kvůli přítomnosti nákazy u české beachvolejbalistky tak musel být zrušen první zápas beachvolejbalového turnaje. Informace si všímají i světová média. Například agentura AP nebo americký server The New York Times.

Pořadatelé her, kteří se je kvůli propuknutí pandemie rozhodli o rok posunout, od začátku apelovali na bezpečný průběh. Zákaz účasti dostali zahraniční fanoušci, nicméně s domácími se alespoň v omezeném množství na stadionech původně počítalo. Nakonec rozhodla zhoršující se situace v Tokiu, které je opět v režimu nouzového stavu a kvůli aktuálnímu koronavirovému vývoji se nakonec na tribuny nepodívají ani Japonci. Včerejší zahajovací ceremoniál zdokumentovali reportéři Seznam Zpráv přímo z místa:

Valnou podporu nemá olympiáda ani u běžných Japonců. Podle průzkumu japonských novin Asahi Shimbun z poloviny července si 68 procent Japonců myslí, že hry nemohou proběhnout „bezpečně“. 58 procent obyvatel Tokia uvedlo, že jsou dokonce proti jejich uskutečnění.

Včera zahájené olympijské hry tak stále provází napětí. Striktní pravidla neplatí jen pro obyvatele Tokia, ale i pro samotné sportovce a jejich týmy v olympijské vesnici. V komplexu 21 rezidenčních budov pobývá 11 tisíc sportovců, kteří jsou denně testováni.

V objektech jsou všudypřítomné nápisy upomínající k nošení roušek a dodržování rozestupů. Pokud jsou ubytovaní pozitivně testováni na covid-19, musí se izolovat mimo olympijskou vesnici. Zážitky z izolace českého sportovce jsme přiblížili v článku zde.

Reklama

Doporučované