Hlavní obsah

Smrduté pokoje bez světla. Český olympionik popsal drsnou izolaci v Tokiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Stolní tenista Lubomír Jančařík je kvůli pozitivnímu testu svého týmového kolegy v izolaci.

Reklama

Kvůli pozitivním testům na koronavirus v českém týmu museli někteří sportovci opustit olympijskou vesnici. Přestože jsou sami negativní, nemohou se připravovat na svůj výkon a strádají.

Článek

Žádný trénink, žádný pohyb. Zakouřené pokoje bez slunečního světla a nekonečné čekání na verdikt pořadatelů. Stolní tenista Lubomír Jančařík popsal zoufalé podmínky, do kterých se dostali někteří čeští olympionici po pozitivních testech mezi členy české výpravy. On sám je v izolaci kvůli pozitivnímu nálezu u stolního tenisty Pavla Širučka.

„Ahoj, zdravím všechny. Chtěl jsem dát jenom vědět, že už jsme vystěhovaní z olympijské vesnice, protože jsme prostě vedení jako blízké kontakty. A už nás nebylo možné udržet ve vesnici, i když máme všechny testy od začátku negativní, včetně posledních dvou, které jsou PCR,“ pozdravil Jančařík české fanoušky ve videu, které umístil na internet.

Foto: Instagram

Stolní tenista Lubomír Jančařík natočil video z izolace.

Podmínky neodpovídají tomu, že by v příštích dnech měl podat svůj životní výkon.

„Je to blbé, no. Je to musím říct blbé, protože koncentrace na sport, na ping-pong je zastrčená momentálně někde úplně vzadu. Nebyl zatím ani prostor… Za dobu, co tu jsem, jsem mohl zatím trénovat dvakrát. Teď už jsem zase dva dny v izolaci. Musím říct, že je to zatím můj nejhorší turnaj, jaký jsem zažil, protože se pořád něco řeší. Nikdo pořádně nic neví, co bude. Zatím to vypadá, že nás pustí sportovat, o to tu jde. To je to hlavní, že můžeme sportovat, za to bych chtěl moc poděkovat českému olympijskému týmu, protože ti za nás opravdu bojují. Neustále bojují, abychom mohli nastoupit,“ popisuje Jančařík.

Do izolace ho poslal pozitivní nález viru SARS-CoV-2. Nakažený přitom není on sám, ale jeho kolega, stolní tenista Pavel Širuček. Podobnému problému čelí například cyklistka Tereza Neumanová, pozitivně testovaný byl přitom cyklista Michal Schlegel.

Zakouřené pokoje s výhledem do zdi

Testováním neprošli ani plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a Markéta Nausch Sluková. Všichni patří do skupiny čtrnácti českých sportovců, kteří spolu s dalšími osmadvaceti členy realizačního týmu přiletěli do Tokia leteckým speciálem. Po pozitivních testech museli někteří z nich olympijskou vesnici opustit, pořadatelé je poslali do přísné izolace.

„Tady ten hotel byla trošku další rána v tom, že jsme přijeli a všichni jsme dostali opravdu zakouřené a smradlavé pokoje s výhledem do zdi, vyloženě do zdi. Bylo tam okno, ale prostě byla tam budova, která je snad metr nebo metr a půl od toho okna, takže tam by nepronikl ani jeden sluneční paprsek,“ popisuje Jančařík.

Ubytovací podmínky se podařilo zlepšit, sportovní stránka přípravy na životní turnaj ale zůstává ve hvězdách. Místo standardní přípravy v týmu se stolní tenista těší alespoň na provizorní rozehrání s trenérem.

„Říkali jsme si, že to už fakt ne. Tak jsme si to šli vybojovat. Já mám teď normální výhled. Pokoje jsou fakt prťavé. Nebo aspoň ten můj. Je tu prostor na postel, no. Ale hlavní je, že budeme moci sportovat, i když se nebudu moci asi ani s nikým rozehrávat, abych nepřišel s nikým do kontaktu. Bude se mnou muset jít můj trenér Pepa Plachý. Je to blbé, no.

Věřím, že motivaci někde najdu, že se zvládnu nakopnout. Proto jsem jel, abych dokázal co umím, nebo prostě uhrál, co můžu. Na to jsem se těšil a doufám, že to zvládnu. Držte mi palce,“ vzkazuje český olympionik.

Českou výpravu poznamenalo hned po příjezdu do dějiště olympijských her několik pozitivních testů na covid, kromě zmíněných sportovců se to týká dvou členů realizačního týmu. Jako první byl na SARS-CoV-2 pozitivně testován lékař Vlastimil Voráček, dalším pozitivně testovaným členem české výpravy byl rakouský trenér beachvolejbalistek Simon Nausch.

Podívejte se na fotogalerii ze slavnostního zahájení:

+16

Reklama

Doporučované