Hlavní obsah

Nakazíme komáry a oni pak nenakazí nás. Vědci se snaží bojovat se zikou

 

Reklama

Nová metoda boje proti viru zika je zatím ve zkušební fázi. Projeví se za rok.

Článek

Vědci vymysleli novou zbraň proti viru zika. Zkoušejí infikovat samičky komára druhu Aedes aegypti parazitickou bakterií Wolbachia, která člověku neublíží, u hmyzu ale zamezí vylíhnutí vajíček.

O nové etapě boje proti zice minulý týden informoval Bill Gates, jehož nadace na boj proti viru přispívá. Dodal, že zatím jde jen o další z řady pokusů, jak eliminovat nakažené komáry, metoda je ve zkušební fázi.

Podle Gatese bude trvat zhruba jeden rok, než se opatření projeví na populaci komárů v Latinské Americe, mezi které byli už vypuštěni nakažení jedinci. „Pak prostě uvidíme na počtu lidí, kteří onemocní buď zikou nebo horečkou dengue. Pokud se jejich množství sníží, pak to bude důkaz, že je takovéto intervence zapotřebí v širším měřítku,” citovala Gatese ČTK.

Komár druhu Aedes aegypti

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Brazílie prošetřuje už skoro pět tisíc případů novorozenců, u nichž je podezření, že trpí mikrocefalií kvůli viru zika. Několik jich už zemřelo.

Virus zika, který je spojován i se vzácným Guillain-Barrého syndromem projevujícím se obrnou svalstva, nejvíce zasáhl právě Brazílii. Světová zdravotnická organizace (WHO) již na začátku února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze.

Reklama

Doporučované