Hlavní obsah

Nakoupí si čínské polévky a dva rohlíky na den. V Horní Blatné jsou skoro dvě třetiny občanů v exekuci

Horní Blatná. Skoro dvě třetiny lidí v exekuci, někteří podnikatelé jich mají i třiadvacet.Video: Jaroslav Kejzlar

 

Reklama

V Horní Blatné na Karlovarsku se 63 procent obyvatel potýká s dluhy. Městečko s populací kolem 430 obyvatel je přitom turistickou destinací a na náměstí se uživí hned 4 penziony.

Článek

František Kraus dluží už přes 600 tisíc korun, do pasti se dostal kvůli své důvěřivosti. „Vy někomu věříte, pomůžete mu – a on se na vás vyprdne, no,“ vysvětluje obyvatel Horní Blatné. Splácet prý bude třeba dvacet let. A aby vyšel s penězi, musí válčit s exekutory. Ti po něm chtějí peníze často ihned a nabádají ho, aby si znovu půjčoval.

„Oni vám třeba řeknou, že si musíte rychle půjčit 20 tisíc. Já říkám, že si nepůjčím, protože mi zaprvé nikdo nepůjčí a za druhé – dělat si další dluh? Nejsem blbej,“ diví se pan Kraus. Měsíčně si musí vystačit s částkou něco málo přes 7 tisíc korun, ze které ještě odečte přes 2 tisíce korun na nájem.

S podobným problémem se potýkal i místní obchodník Roman Pova. Své potraviny vede už 26 let a od dluhů mu pomohla rodina. „Půjčil mi na to otec tenkrát,“ říká pan Pova. A i když se mu z nepříjemné situace podařilo dostat, podnikání je pro něj obtížné. Každý rok má nižší výdělky. Některým zákazníkům dává dokonce na dluh.

Starosta Horní Blatné Robert Petro sice o zadlužených občanech ví, pomoct jim ale nijak nemůže. „Pro nás jako pro úřad je to neřešitelné,“ vysvětluje a jako statistický údaj zmiňuje, že ve městě jsou i podnikatelé, kteří čelí najednou třeba 23 exekucím.

Paralelně s chátrajícími budovami jsou na náměstí v Horní Blatné hned čtyři penziony a restaurace. Ceny mají nastavené na turisty a využívají je hlavně návštěvníci z Německa. Obchody jdou prý dobře a všechny podniky mají stálou klientelu. To se odráží i na výsledcích posledních voleb. V městečku na podzim zvítězila ODS, v prezidentské volbě s šedesáti procenty Jiří Drahoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované