Hlavní obsah

Nalákal lidi na vysoké výdělky, ale pak přestal platit. S kamerou nás vyhodil za dveře

Záhady Josefa Klímy ze 7. 11. 2019: Nalákal lidi na vysoké výdělky, ale pak přestal platit. S kamerou nás vyhodil za dveře.Video: Tomáš Dušek

 

Reklama

Svářeči, které si firma najala na práci v Německu, nedostali statisíce. Společnost se brání, že se pracovníci na stavbě flákali, a platit nehodlá.

Článek

„My si jedeme ven vydělat peníze, abychom zabezpečili rodiny. Vezměte si – já mám dvě děti, manželku, spravujeme barák, víte, co to je 300 tisíc? Ježíšmarjá, to je strašně moc peněz,“ stýská si Michal Úlehla z Uherského Brodu.

Živí se jako svářeč, pracuje na živnostenský list, a když se naskytne možnost vydělat si lepší peníze v zahraničí, neváhá vycestovat. Před rokem takto narazil na nabídku od firmy Weldcom Energo, která sháněla lidi na stavbu farmaceutické fabriky v německé Jeně. Finanční podmínky byly lákavé – 23 eur na hodinu, což si v Česku nevydělá ani zdaleka. Proto na práci kývl.

Dnes, s odstupem času, svého rozhodnutí trpce lituje. Firma mu totiž údajně dluží skoro 300 tisíc korun na fakturách a nemá se k tomu, aby peníze vyplatila. „Je to něco neskutečného! Kdybychom doma neměli minimální rezervu, tak jsme na holičkách. A nikdo vám nepomůže. Vezměte si, že nezaplatíte hypotéku, a hned po vás jdou. Nezaplatíte cokoliv – elektriku, plyn, vodu – okamžitě po vás jdou,“ rozčiluje se Úlehla.

Firma Weldcom Energo fungovala na německé stavbě pouze jako prostředník. Najala české svářeče, uzavřela s nimi smlouvy, ale stavbu v Jeně realizovala jako generální dodavatel německá firma NG. Přes Weldcom Energo tak vlastně jen protekly peníze určené Čechům.

Že se část peněz kdesi záhadně zadrhla, potvrzují i další svářeči, kteří v Jeně pod Weldcom Energo pracovali.

Daniel Kulhánek z Mostu se marně dožaduje 140 tisíc korun, jeho kolega Petr Oplíštil má prý u firmy pohledávku na 280 tisíc korun. „Kdybych mu nedal nohu mezi dveře, tak nás ani nepustí dovnitř. A ještě se ptal, jestli má proti nám zakročit,“ popisuje Kulhánek své nedávné setkání s jednatelem Weldcom Energo v sídle firmy.

Svářeči se shodují, že když se začali svých peněz domáhat důrazněji, představitelé firmy s nimi přestali komunikovat. Nezvedají jim telefony, blokují si jejich čísla a zapírají se.

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy se vypravili do sídla společnosti, aby zjistili stanovisko Weldcom Energo. Jenže na adrese z obchodního rejstříku na Praze 4 v Kloboučnické ulici firmu fyzicky nenajdete. Ve skutečnosti fungují v několika kancelářích v severočeském Mostě. Tam jsme osobně zastihli přímo jednatele firmy Daniela Vatrta. Ten ale odmítl na naše otázky před kamerou odpovídat a vystrčil nás za dveře.

Později alespoň reagoval na e-mail, který jsme mu zaslali. „V tuto chvíli vám mohu jen sdělit, že problémy naší firmě dělají pouze nedůslední lidé, kteří svůj problém nakonec řeší mediálně s vidinou, že nás budou dále poškozovat. Nikdy nepochopí, že chyby jsou na jejich straně,“ píše Vatrt v prvním ze svých e-mailů.

O týden později připojil ještě obšírnější vyjádření. Když to shrneme – čeští dělníci se podle něj na stavbě flákali, práci zdržovali a nepracovali tak, jak měli. Méně peněz prý dostali z toho důvodu, že i firma Weldcom Energo dostala od německého generálního dodavatele méně. A že se společnost bude klidně soudit (celé vyjádření jednatele Vatrta najdete ZDE).

Během natáčení se nám přitom ozvali další lidé, kteří pod firmou Weldcom Energo pracovali – v různých letech a na různých zakázkách. A jejich zkušenosti se dosti podobají těm, které popisovali svářeči ze stavby v Jeně. Firma navíc čelí řadě exekucí.

Mají čeští svářeči nějakou šanci se k penězům dostat, nebo je budou muset oželet? Podívejte se na celou reportáž, která je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované