Hlavní obsah

Namíchat barvu, přidat trochu řas z Bretaně a vařit osm hodin. Jak jsem si vyrobila vlastní make-up

Většinou se vaří 160 kilogramů make-upu najednou. Doba varu je 6 až 8 hodin.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pořadu Byznys zblízka jsem vyráběla už spoustu věcí – od auta přes pastelky, párky až po gramofonovou desku. Tahle výroba byla ale bezkonkurečně nejvoňavější – kosmetika ve společnosti Dermacol.

Článek

Kromě make-upu, který jsem si zkusila namíchat, se totiž v brněnské továrně Dermacolu vyrábí i sprchové gely, lesky na rty či rtěnky, takže vzduch v celém závodě je prosycený směsí ovoce, sladkých tónů a vanilky.

Ve výrobě platí přísná pravidla – tedy speciální obuv, pokrývka hlavy, plášť a dokonalá hygiena. V den našeho natáčení teploty atakovaly pětatřicet a uvnitř – zejména ve „varně” – to nebylo jiné, takže při výrobě make-upu jsem se zapotila víc než při výrobě mnohatunové Tatry.

Samotná výroba make-upu začíná v laboratoři, kde se musí namíchat odstín. K tomu slouží čtyři barvy – bílá, žlutá, červená a černá. Jak říká Věra Komárová, spolumajitelka Dermacolu, lepší cit na barvy většinou mají muži. Dnes už se všechno váží a míchá s digitální přesností. Dříve ale byli pracovníci zdejší laboratoře schopní od oka rozpoznat přesný odstín.

Připravené pigmenty je pak nutné smíchat s dalšími ingrediencemi. Jedna z nich má ostře zelenou barvu. Sice byste ji na první pohled nechtěli přidat do ničeho – natož do make-upu, ale právě tato přísada je jednou z nejcennějších. Jsou to bretaňské řasy, které mají revitalizační, silně hydratační a vyhlazující efekt a zklidňují citlivou a alergickou pokožku.

Všechny tyto ingrendience různých barev i konzistencí se pak vaří v kotli 6 až 8 hodin.

Pro make-up je určený menší kotel – na 160 kilogramů. Taková je totiž velikost jedné várky. Ve větších kotlích hned za tímto se pak vaří třeba sprchové gely – právě ty se starají o jedinečnou vůni.

Z kotle putuje uvařený make-up do plnicí linky a z ní do připravených skleněných nádob či tubiček. Každá se po naplnění a zadělání ukládá do speciálního fóliového „rukávku”. Je to vlastně igelitový obal, který se zataví kolem skleničky s make-upem, aby ho nebylo možné v obchodech rozdělávat a zkoušet.

Každý den se na lince zabalí 24 hodinových make-upů. Proslulých krycích make-upů pak jiná linka vychrlí až 3 miliony kusů ročně.

Reklama

Doporučované