Hlavní obsah

Zklamání pod diskokoulí. Jsme hlavní silou opozice, reaguje Le Penová

Marine Le Penová čekala na výsledky v pavilonu Le Chalet du Lac ve Vincenneském lesíku na východě Paříže

 

Reklama

Ultrapravicová kandidátka uznala porážku. „Francie zvolila kontinuitu," poblahopřála vítězi.

Článek

Kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová záhy po zveřejnění prvních odhadů uznala porážku v prezidentských volbách a telefonicky blahopřála svému centristickému soupeři Emmanuelu Macronovi k vítězství.

„Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahopřeji mu ke zvolení a protože mám na srdci vyšší zájmy země, přeji mu úspěch," prohlásila Le Penová v první reakci v parku Vincennes na jihovýchodě Paříže před stovkami svých příznivců.

„Chtěla bych poděkovat 11 milionům Francouzů, kteří mi dali svůj hlas a svou důvěru," dodala.

Marine Le Penová poděkovala všem, kteří ji v její kampani podporovali. Zároveň uvedla, že tímto rozhodnutím dali Francouzi jasně najevo, že silně pravicová hnutí jsou hlavní silou opozice.

„Budu nyní navrhovat, aby se ze stran, které mě podporovaly, zrodila nová politická síla. První kolo prezidentských voleb potvrdilo rozvrat v tradičních politických stranách a druhé zhmotnilo souboj vlasteneckých a globalizačních sil. A tyto dvě síly svedou lítý boj v parlamentních volbách. A já budu v čele tohoto boje, abych shromáždila ještě více těch, kteří si přejí volit Francii," uvedla po přiznání prohry Le Penová.

Některá média do volebního štábu Le Penové mají vstup zakázán. Patří mezi ně i Charlie Hebdo či francouzská odnož Buzzfeed. Levicový deník Libération zareagoval prohlášením, že jeho redaktoři se v rámci „solidarity s kolegy" akce v podniku Chalet du Lac u Vincenneského lesíka nezúčastní.

Vzhledem k tomu, že se běžně v podniku pořádají taneční večery, je před pódiem připraveném pro Le Penovou velká blyštivá diskokoule.

Podívejte se na oslavy Emmanuela Macrona u Louvru v on-line reportáži v odkazu:

Reklama

Související témata:

Doporučované