Hlavní obsah

Francouzské volby: Evropa vítá Macrona. Ten slíbil boj s terorismem

Přenos z Francie: vítězný Emmanuel Macron.

 

Reklama

Centrista Emmanuel Macron drtivě porazil kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou. Budoucí prezident Francie se s tím současným Françoisem Hollandem sejde již v pondělí.

Článek

Vážení čtenáři,

tímto končí dnešní přímý přenos z francouzských prezidentských voleb.

Děkujeme Vám za přízeň.

Redakce Seznam Zprávy

23:05 - Děkuji, ale potřebuji vás dál

V projevu před davy příznivců u Louvru, kde slavil Emmanuel Macron své vítězství, samozřejmě svým voličům poděkoval. „Stojí před námi obrovský kus práce. Musíme posílit naše hospodářství. Musíme přebudovat Evropu a musíme zajistit bezpečnost všem Francouzům," vytyčil Macron první úkoly, na nichž je třeba dle jeho slov začít pracovat již zítra. Zároveň vyzval své příznivce, aby jeho hnutí En Marche! (Vpřed!) přišli podpořit i v červnových parlamentních volbách, aby mohl tyto sliby naplnit.

Zároveň vyzval ke sjednocení země. „Nepískejte na voliče Marine Le Penové. Jen vyjádřili své zklamání. Budu pracovat na tom, aby příště neměli důvod hlasovat pro extremistické strany," řekl nově zvolený prezident Francie.

22:35 - Předání moci během týdne

Svému nástupci už mezi prvními blahopřál současný prezident François Hollande, který jej podpořil i během kampaně. Osobně by se měli sejít už v pondělí při oslavách konce 2. světové války. Podle médií zbývá Hollandeovi pro předání funkce už pouhý týden, neboť jeho mandát vyprší 14. května.

22:30 - Také Slováci vítají Macronův úspěch

„Vnímáme tuto volbu jako uznání přetrvávající atraktivnosti hodnot a principů, o které se dosavadní evropská spolupráce opírala, a zároveň jako projev vůle pokračovat v budování společného projektu, který musíme přizpůsobovat potřebám lidí, novým podmínkám a evropským i globálním výzvám," uvedlo v prohlášení slovenské ministerstvo zahraničí.

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák na Twitteru napsal, že Macronovo vítězství je dalším důkazem, že v případě dilematu EU - ne EU, EU vítězí.

„Vítězství pro všechny, kteří věří v Evropu!" napsal na Twitteru slovenský prezident Andrej Kiska.

„Věřím, že tato volba je dobrou zprávou pro budoucnost Evropské unie a umožní hledat členským státům cestu k sobě, nikoliv od sebe. V době po brexitu potřebuje Evropa stabilitu a konstruktivní spolupráci a role Francie je v této oblasti nezastupitelná," uvedl premiér Robert Fico v prohlášení.

22:00 - K vítězství Macronovi pogratulovali i vicepremiéři

„Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí," reagoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš pak uvedl, že Macrona čeká velká výzva. „Bude to mít velmi těžké změnit ekonomickou situaci Francie," poznamenal. Dodal, že jeho názory na migraci a další integraci Evropy nejsou realistické. „Doufejme, že bude přístupný argumentům," uvedl.

21:52 - Čeští politici vítají vítězství proevropského Macrona

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil radost, že se voliči rozhodli pro Francii, která bude hrdou a silnou součástí Evropské unie.

„Většina voličů se rozhodla pro prezidenta, který bude reprezentovat Francii moderní a otevřenou. Tu Francii, která je hrdým státem, jenž položil základy integrace a je důležitým motorem budoucího pokračování evropské spolupráce," uvedl premiér.

21:40 - Trhy nikdy nespí

Euro se poprvé od amerických prezidentských voleb dostalo nad hodnotu 1,1 dolaru (26,703 koruny). Na asijských trzích tak po ohlášení vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách posílilo o 0,2 procenta. Euro také posílilo vůči japonskému jenu, a to na dvanáctiměsíční maximum, uvedla agentura Reuters.

21:15 - Noc oslav bude dlouhá

Před Louvrem se opět zpívá francouzská hymna.

21:06 - Macron mluví k „lidu Francie"

Macron v projevu k Francouzům posílá pozdrav Marine Le Penové. Slibuje, že na své voliče nezapomene a bude pracovat pro ně. „Moje vláda bude vládou práva, jednoty národa, budu myslet na vaši bezpečnost."

Jsme dědici velké historie, říká Macron. „Budu bránit zájmy Francie, budu bránit Evropu, naši civilizaci." Chce navázat pevné svazky s národy Evropy.

Francie bude v první řadě boje proti terorismu, slibuje Macron.

20:55 - V Bruselu byli rychlí

Pouhých několik minut potřebovali vrcholní představitelé Evropské unie, aby pogratulovali Emmanuelu Macronovi k vítězství. Francouzi si vybrali evropskou budoucnost, napsal Macronovi předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

20:51 - Macronovo Přepište dějiny

Francie otevírá novou kapitolu svých dějin, která bude ve znamení naděje a důvěry. Agentuře AFP to v prvním povolebním komentáři řekl Emmanuel Marcon, nejmladší prezident v historii země.

„Dnes večer se otevírá nová kapitola naší dlouhé historie. Chtěl bych, abychom v ní znovu našli naději a důvěru," prohlásil devětatřicetiletý centristický politik.

20:35 - Nezájem o druhé kolo

Francouzští komentátoři si všimli, že k druhému kolu voleb prezidenta přišlo nejméně lidí od roku 1969. A zajímavost: Přes osm procent odevzdaných hlasů bylo neplatných.

20:25 - Telefonát Macron - Le Penová

Le Penová uznala porážku a krátce telefonovala Emmanuelu Macronovi. „Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahopřeji mu ke zvolení a protože mám na srdci vyšší zájmy země, přeji mu úspěch," prohlásila Le Penová v první reakci v parku Vincennes na jihovýchodě Paříže před stovkami svých příznivců. Více ZDE.

Foto: Jakub Čaja

Novým prezidentem Francie bude Emmanuel Macron. Od voličů dostal podle odhadů 65,5 procenta hlasů.

20:20 - Konflikt Le Penové s novináři

Asi patnácti médiím, mezi nimiž figuruje i Charlie Hebdo, francouzská odnož Buzzfeed či italská televize Rai, zamítla kampaň Marine Le Penové akreditaci na povolební večer Národní fronty. Levicový deník Libération zareagoval prohlášením, že jeho redaktoři se v rámci „solidarity s kolegy" akce v podniku Chalet du Lac u Vincenneského lesíka nezúčastní. Následně se přidala další média: agentura Bloomberg, deník Le Monde či L'Obs.

20:15 - První projev Macrona

Macron poprvé děkuje příznivcům. „Vybrali jsme si Evropu, Francie je jiná země než ostatní," říká mimo jiné davu, který má nad hlavou vlajky s trikolorou. Dav zpívá známý refrén z francouzské hymny.

20:10 - Vítězství v hokeji, vítězný Macron

Zatímco dnešní vítězství hokejistů Francie nad Finskem na světovém šampionátu v Paříži (5:1) je sportovním šokem, první odhady výsledků prezidentských voleb naopak splňují předpovědi z posledních průzkumů. Macronovo drtivé vítězství se čekalo.

20:05 - Le Penová bude zřejmě končit

Zpravodaj Seznamu v Paříži Martin Jonáš hlásí, že Marine Le Penová bude muset podle prvních reakcí analytiků skončit v politice kvůli drtivé porážce v druhém kole prezidentských voleb. 

20:02 - Macron drtivě vyhraje

První odhady říkají, že Emmanuel Macron získá více než 65 procent hlasů.

Foto: Jakub Čaja

Předběžné výsledky prezidentských voleb ve Francii. Vítězem by se měl stát Emmanuel Macron.

19:50 - Odhady zpoza hranic

Podle belgického listu Le Soir získal Macron mezi 62 až 64 procenty hlasů, zatímco Le Penovou volilo 37 až 38 procent lidí. Deník La Libre Belgique v 18:30 uvedl, že průzkumy pěti společností dávaly Macronovy od 62 do 66 procent hlasů. Televize RTBF s odvoláním na zdroj z francouzského ministerstva vnitra obeznámený s výsledky průzkumů uvedla, že Macron dostal nejméně 62 procent hlasů.

Francouzským médiím zákon zapovídá zveřejňovat odhady.

19:25 - Fronta na Macrona

Lidé stojí dlouhé fronty na party Emmanuela Macrona u Louvru, hlásí z Paříže zpravodaj Martin Jonáš. Odhady účasti podle něj mluví o 74 procentech, což je nejméně u prezidentských voleb za poslední dobu.

Zpravodaj Seznam Zprávy Martin Jonáš sleduje volby v Paříži.

19:00 - Uzavřela se část volebních místností

V části Francie již byly volební místnosti uzavřeny v 19 hodin, ve velkých městech mohou lidé hlasovat o hodinu déle.

17:25 - Zvolení Le Penové by bylo pro Česko špatnou zprávou

Le Penová svou kandidaturu postavila na frexitu. Tedy odchodu Francie z Evropské unie.

Madam Frexit. Nacionalistka Le Penová, která chce Francii vyvést z Evropské unieVideo: Anita Baselová

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa řekl, že taková debata by byla pro celou Evropu velmi hořká. „Evropa nemůže bez Francie dobře existovat,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Jak vidí budoucnost česko-francouzských vztahů po vítězství ať už Macrona nebo Le Penové? Podívejte se v rozhovoru Radka Nohla.

Zvolení Le Penové by spustilo debatu, která by byla hořká, řekl náměstek ministra Martin Tlapa.Video: Radek Nohl

17:10 - Stoupá volební účast

Podle France 24 a Le Parisien je volební účast 65,30 procenta. Je to o čtyři procentní body méně než v prvním kole, oznámilo francouzské ministerstvo vnitra. Před 14 dny byla účast ve stejnou dobu 69,4 procenta.

17:00 - Přísné prohlídky novinářů

Do volebního štábu Emmanuela Macrona u Louvru se novináři dostanou, jen když projdou přísnou bezpečnostní prohlídkou. Kontrolují se doklady, na místě je policie se psy.

Marine Le Pen bude čekat na výsledky v pavilonu Le Chalet du Lac ve Vincenneském lesíku na východě Paříže.

Některá média do volebního štábu mají vstup zakázán. Patří mezi ně i Charlie Hebdo či francouzská odnož Buzzfeed. Levicový deník Libération zareagoval prohlášením, že jeho redaktoři se v rámci „solidarity s kolegy" akce v podniku Chalet du Lac u Vincenneského lesíka nezúčastní.

Libération uvedl, že tým nacionalistické kandidátky akreditace zamítl kvůli „nedostatku místa", což označil za „podivnou záminku". „Tato nedemokratická opatření, která jsou v rozporu se svobodou projevu, musí přestat, stejně jako zastrašování novinářů během mítinků," napsal Libération.

Francouzský deník také zmínil předvolební mítink 1. května ve Villepinte na severovýchodě Paříže, kde prý novinářům nebylo umožněno provádět rozhovory s radikálnějšími členy Národní fronty. Podle serveru huffingtonpost.fr museli během mítinku novináři setrvat v určených zónách v zadní části sálu daleko od hlavního dění a na dodržování tohoto omezení dohlíželi bezpečnostní pracovníci.

„Tyto postupy, které Le HuffPost pozoroval i na jiných akcích Národní fronty, jsou typické pro extrémní pravici. Při všech politických shromážděních jsou vymezeny zóny, do kterých mají média vstup zakázán, ale pořádková služba Marine Le Penové omezuje pohyb novinářů nejvíce," napsal francouzský web.

16:00 - Podle belgických médií zatím vede Macron

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20 hodin. Očekává se, že už bude známé jméno vítěze.

Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňovat odhady před uzavřením volebních místností, už zveřejnila své údaje dříve.

Podle deníku Le Soir a televize RTBF centristický kandidát Emmanuel Macron získal v dosavadním průběhu druhého kola voleb více než 60 procent hlasů.

Emmanuel Macron - profil.Video: Anita Baselová

Le Soir tvrdí, že Macrona volilo přes 60 procent lidí, přičemž se odvolává na čtyři rozdílné průzkumy provedené mezi voliči, kteří již odhlasovali. RTBF na základě tří voličských anket odhaduje jeho zisk mezi 62 a 64 procenty.

15:10 - Policii vystrašila podezřelá taška

Policie a lidé z Macronova štábu médiím vysvětlili, že šlo o preventivní opatření kvůli nálezu podezřelého zavazadla. Přístup veřejnosti do muzea omezen nebyl.

Zpravodaj Martin Jonáš přímo z místa evakuace v Louvre.

„Po zjištění podezřelé tašky bylo 300 novinářů (čekajících na vyřízení akreditace) požádáno, aby oblast z bezpečnostních důvodů opustili a přemístili se jinam," sdělil představitel Macronovy kampaně. Pyrotechnici, kteří byli na místo přivoláni, po 14:30 odjeli a situace se vrátila do normálu, napsala agentura AP.

Reportér švýcarského deníku Le Temps na Twitteru uvedl, že evakuován byl pouze stan, v němž bylo zřízeno tiskové středisko pro novináře, kteří se chystají pokrývat večerní očekávané oslavy Macronova vítězství. Do skleněné pyramidy, která slouží jako vchod do muzea Louvre, vstup uzavřen nebyl. Macronovi stoupenci by se v přilehlém parku před dvorem muzea měli začít shromažďovat večer, kdy budou oznámeny výsledky dnešního druhého kola voleb.

13:47 - Policie kvůli nebezpečí evakuovala místo před Louvrem

Francouzská policie dnes kvůli blíže neurčené hrozbě evakuovala prostranství před muzeem Louvre v Paříži, kde plánoval oslavy případného vítězství ve volbách centristický kandidát Emmanuel Macron. Agentuře AP to sdělila mluvčí Macronovy kampaně Pauline Calmesová, podle níž šlo o preventivní opatření. Bližší podrobnosti k evakuaci nejsou zatím známy.

Oblast Louvru patří k přísně střeženým místům již dlouhodobě a obzvláště poté, co tam islámský radikál během předvolební prezidentské kampaně napadl vojenskou hlídku.

Zatím není jasné, jak dlouho bude evakuační opatření platit. Macronovi stoupenci se v přilehlém parku před dvorem muzea s proslulou skleněnou pyramidou měli začít shromažďovat večer u příležitosti oznámení výsledků dnešního druhého kola voleb.

List Le Parisien napsal, že prostranství před Louvrem jako místo oslav očekávaného vítězství Macrona bylo jeho štábem zvoleno kvůli tomu, že jde o „konsenzuální a neutrální" místo. Macron prý toužil své příznivce shromáždit na Martových polích u Eiffelovy věže, to mu však pařížská radnice nepovolila. Další místa, na nichž se Pařížané tradičně shromažďují, macronovci zavrhli rovnou - náměstí Svornosti je prý spojováno s pravicí, protože své vítězství tam v minulosti slavil Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy.

Náměstí Bastily je zase „příliš levicové" - slavil tam před pěti lety François Hollande.

13:30 - Hollande: „Francouzi při volbách nesmějí udělat chybu"

Dopoledne hlasovali všichni významní francouzští politici. Macron, kterého doprovázela manželka, volil krátce před jedenáctou, v 11 hodin pak jeho soupeřka Le Penová.

Hlasovali také dosavadní prezident François Hollande a jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Poražený kandidát konzervativní pravice z prvního kola François Fillon volil v zastoupení a na veřejnosti se neobjevil. V pořadí čtvrtý zástupce radikální levice Jean-Luc Mélenchon naopak volit šel.

Hollande před kamerami označil volby za velmi významnou událost, která má shromáždit všechny Francouze. Ti prý nesmějí při hlasování „udělat chybu". Sám už před prvním kolem voleb podpořil Macrona.

12:00 - Nízká volební účast

Do dnešního poledne se k volbám dostavilo jen 28,23 procenta voličů, uvádí francouzské ministerstvo vnitra. Před 14 dny byla účast ve stejnou dobu 28,5 procenta. Podle médií je tak účast stabilní, a to navzdory prodlouženému víkendu, kdy Francouzi nemusejí v pondělí díky oslavám 72. výročí konce druhé světové války do práce.

Informace o účasti se očekávala s velkým zájmem, i když by její míra neměla ovlivnit výsledek voleb vzhledem k 20procentnímu rozdílu v předvolebních preferencích. Průzkumy veřejného mínění, které předpověděly výsledky prvního kola voleb s velkou přesností, nicméně dávají jednoznačnou šanci na vítězství Macronovi. Ten by měl dostat kolem 60 procent hlasů, zatímco Le Penová 40 procent.

Míra účasti v posledních třech volbách průběžně klesá. Před pěti lety činila kolem 80 procent, letos v prvním kole celkově dosáhla 77,8 procenta.

11:30 - Bývalý prezident Sarkozy už také hlasoval

V Paříži svůj hlas odevzdal i bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Jelikož do druhého kola nepostoupil jeho favorit François Fillon, volil Macrona.

11:00 - Odvolila i Marine Le Penová

Protievropská kandidátka krajní pravice Marine Le Penová odvolila ve své baště Hénin-Beaumont na severu země, kde s přehledem zvítězila ve všech posledních volbách.

V letošním prvním kole prezidentských voleb Le Penová obdržela v tomto městě každý druhý hlas.

Podívejte se ve videu, jak volila.

Marine Le Penová volí v Hénin-Beaumont.

10:50 - Emmanuel Macron odvolil 

Davy lidí čekaly ve městě Le Touquet v severní Francii na Emmanuela Macrona.

Macron přišel krátce před jedenáctou hodinou i se svojí o 24 let starší manželkou Brigitte. Lístky hodili do urny v místnosti, kde před deseti lety měli svatbu. Podívejte se ve videu.

Emmanuel Macron volí v přímořském městě Le Touquet v severní Francii.

10:40 - Macron bude volit na severu Francie

Emmanuel Macron volí v přímořském městě Le Touquet v severní Francii.

10:15 Prezident Hollande odvolil

Francouzský prezident François Hollande odvolil ve městě Tulle. Už dříve avizoval, že svůj hlas dá Macronovi.

10:00 - WikiLeaks: Ruská stopa v úniku dokumentů Macrona

Portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných informací, naznačil, že by za únikem dat ze štábu kandidáta Emmanuela Macrona mohlo stát Rusko. V metadatech k uniklým materiálům se podle serveru objevuje jméno pracovníka bezpečnostní společnosti spojené s ruskou vládou. Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před dnešním rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb.

9:15 - Policie zadržela feministky protestující proti Le Penové

Feministky ze skupiny FEMEN protestovaly polonahé proti pravicové kandidátce Marine Le Penové v Hénin-Beaumont. Policie je zadržela.

9:00 - Kde se bude slavit?

V případě svého vítězství se Macron chystá slavit na širém prostranství před budovou muzea Louvre a Le Penová v parku Vincennes na kraji Paříže.

8:00 - Ve Francii se otevřely volební místnosti

Lidé můžou k volebním urnám přicházet od 8 hodin ráno. Volební místnosti se uzavřou nejpozději ve 20 hodin.

Mezi desátou a jedenáctou hodinou by měli odvolit oba kandidáti - Macron i Le Penová.

Francie volí svého příštího prezidenta.

Ve 12 hodin a v 17 hodin budou zveřejněny údaje o volební účasti. Oficiální odhady výsledků by měly být známy v osm večer. Francouzské úřady k zajištění bezpečnosti podnikly přísná bezpečnostní opatření. Na klidný průběh voleb v 67 tisících volebních místnostech dohlíží 50 tisíc policistů.

6:30 Zasáhnou volby uniklé dokumenty?

Den před rozhodujícím kolem voleb prezidenta ve Francii ohlásil štáb Emmanuela Macrona „masivní a koordinovaný" útok.

V noci na sobotu se na internetu objevil velký balík e-mailů, fotek a dalších dokumentů, které jsou označovány za data ze štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

Jaký vliv na volby to může mít? A odkud útok přišel? Podívejte se v reportáži z Francie od našeho zvláštního zpravodaje Martina Jonáše:

Macron homosexuál a defraudant? Tyto fámy jej nezničí, míní expertka.

5:45 Macron je silnější, tvrdí průzkumy

Vítězství předpovídají průzkumy centristovi Macronovi. Pokud bude hojná účast, měl by dosáhnout až na 60procentní podporu. Také dvě třetiny lidí se domnívaly, že byl přesvědčivějším kandidátem podle průběhu poslední předvolební debaty ve čtvrtek.

5:00 Stvořil fenomén Macron: Vítězství je jen začátek cesty

Pomáhal Baracku Obamovi s přelomovou kampaní v roce 2008. Teď Američan Lex Paulson radí v kampani Emmanuelu Macronovi. Zničili jsme zaběhnutý systém francouzské politiky, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Leták je jen o trochu lepší než e-mail. S voliči je třeba mluvit, říká muž, který stvořil fenomén Macron.Video: Martin Jonáš

4:00 - Hlasování v zámoří

Už v sobotu se volilo v nejvzdálenějších místech od Francie. Ve 12:00 začalo hlasování na ostrovech Saint-Pierre a Miquelon ležících u Kanady, o hodinu později následovala Francouzská Guyana a po další hodině karibské ostrovy Guadeloupe a Martinik. Večer středoevropského času došlo i na Francouzskou Polynésii.

Dobré ráno,

klíčovou volbu francouzského prezidenta budeme sledovat v on-line reportáži. Cestu Marine Le Penové a Emmanuela Macrona k dnešní bitvě si můžete připomenout zde:

Reklama

Doporučované