Hlavní obsah

Přenos z Francie: Le Penová slaví úspěch, u Bastily létaly kameny

Protesty v Paříži.

 

Reklama

Centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová podle prvních odhadů uspěli v prvním kole prezidentských voleb ve Francii.

Článek

Francie zvolila finalisty volby nového prezidenta. Sledujte s námi okamžiky po zveřejnění prvních odhadů. Přímo z Paříže a dalších míst.

23:40 - Sečteno 40 milionů hlasů, vede Macron

Po sečtení 40 milionů hlasů (registrováno bylo 47 milionů voličů) vede Emmanuel Macron se 23,54 procenty hlasů, Marine Le Penová má 22,33 procenta. A protože se naposled sčítají velká města, nemělo by se už pořadí měnit. Konečné výsledky sčítání by měly být známy v pondělí nad ránem.

22:50 - Macron promluvil k příznivcům

Centrista Emmanuel Macron před druhým kolem prezidentské volby slíbil, že se bude nyní snažit sjednotit a usmířit všechny občany. Slíbil, že se stane prezidentem „ochráncem". „Vyslyšel jsem vaše přání po změně," prohlásil před davem svých příznivců v Paříži.  Zdůraznil, že chce využít nových tváří k vybudování „nové parlamentní většiny". Stejně tak chce být prezidentem „vlastenců" proti „hrozbě nacionalismu".

„Macron, prezident," přerušil ho několikrát skandující dav.

22:40 - Macron je favoritem

Podle dvou průzkumů by ve druhém kole francouzských voleb za dva týdny měl centrista Emmanuel Macron porazit vůdkyni krajní pravice Marine Le Penovou. Společnosti Harris Interactive vyšel výsledek ve druhém kole 64 ku 38 procentům pro Macrona, z průzkumu společnosti Ipsos Sopra vyplynul rozdíl o čtyři procenta menší, tedy 62 % Macron a 38 % Le Penová.

Video: Podívejte se, jak Marine Le Penová promluvila k příznivcům

Marine Le Penová pronesla první řeč po svém vítězství v prvním kole prezidentských voleb.

22:10 - Mélenchon nepodpořil žádného z postupujících 

Levicový radikál Mélenchon, který neprošel do druhého kola francouzských prezidentských voleb, odmítl podpořit jednoho z jeho dvou postupujících soupeřů. Apeloval na svých 450 000 voličů, aby jednali podle vlastního svědomí. Mélenchon zdůvodnil svůj krok tím, že Emmanuel Macron i Marine Le Penová ohrozí sociální výdobytky Francouzů a ani neučiní nic prospěšného pro životní prostředí.

21:45 - Nepokoje v Paříži

Stovky mladých, zjevně krajně levicově orientovaných demonstrantů se při vyhlašování odhadů prvního kola prezidentských voleb sešly v Paříži na náměstí Bastily. Podle televizí propukly potyčky s policií a demonstranti se chystají uspořádat „noc barikád".  Povolány byly početné pořádkové síly, které preventivně zastavily provoz kolem kruhového objezdu před budovou slavné opery Bastille. Protestující prostor obsadili a házeli zápalné láhve a petardy.

21:40 - Podporujeme Macrona

Podporu pro druhé kolo prezidentské volby (7. května) zatím slyší Emmanuel Macron nejen od poražených soupeřů, ale také z Bruselu. Jasně se pro něj vyslovil například hlavní vyjednavač EU pro brexit a bývalý eurokomisař z Francie Michel Barnier. Označil ho na Twitteru za patriota a Evropana. „Francie musí zůstat evropskou," poznamenal s tím, že před soubojem s Marine Le Penovou ve druhém kole v něj má plnou důvěru.

21:15 - Le Penová pozdravila příznivce

Marine Le Penová pozdravila ve sportovní hale v Hénin-Beaumont své příznivce. Svůj úspěch v prvním kole volby nazvala historickým výsledkem. Uvedla, že její zodpovědností je chránit nezávislost Francie a bezpečnost jejích občanů. Apelovala na Francouze, aby si vybrali buď globalizaci, masovou imigraci a volný pohyb teroristů, nebo chráněné hranice, bezpečnost a národní identitu.

21:05 - Euro posílilo

Jednotná evropská měna reaguje na odhady výsledků prvního kola prezidentských voleb ve Francii. Po vítězství centristy Emmanuela Macrona v prvním kole signalizují údaje agentury Reuters před otevřením devizového trhu v Asii nárůst eura vůči dolaru na čtyřtýdenní maximum 1,09 USD z pátečního závěru 1,0726 USD.

21:00 - Podpora pro Macrona

Poražení kandidáti tradičních politických stran vyzvali své příznivce, aby ve druhém kole podpořili centristu Emmanuela Macrona. Po kandidátu pravice Fillonovi to udělal i socialista Hamon.

20:55 - Tradiční strany poraženy

Do druhého kola prezidentských voleb za dva týdny nepostoupil žádný kandidát tradičních velkých politických stran v zemi. Nepostoupil ani kandidát socialistů Benoit Hamon. Ten řekl, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu „historický trest".

20:50 - Fillon uznal porážku

Kandidát tradiční francouzské pravice François Fillon uznal porážku a vyzval své stoupence, aby hlasovali v druhém kole voleb pro centristu Emmanuela Macrona. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, která podle odhadů postupuje rovněž do druhého kola, by podle Fillona vedla zemi k nezdaru.

Jak volila Marine Le Penová, se podívejte zde:

Marie Le Penová volí v Hénin-Beaumont, své voličské baště.

20:40 - Sobotka vítá Macrona

Odhadované vítězství centristického kandidáta Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb je podle českého premiéra Bohuslava Sobotky dobrou zprávou pro Francii, Česko i Evropu.

20:15 Chvála průzkumům

Pokud by výsledky prvního kola voleb dopadly tak, jak nyní říkají odhady, byl by to velký úspěch pro francouzské předvolební průzkumy. Na to, že předvídají výsledky s přesností, upozornil během neděle na svém twitterovém účtu analytik české společnosti Median Daniel Prokop.

20:10 Rozdíly v procentech

Podle společnosti IPSOS získal Macron 23,7 procenta hlasů, Le Penová za ním zaostává o dvě procenta. Institut Harris Interactive přisuzuje Macronovi 23 a Le Penové 22 procent hlasů. Podle agentury IFOP má Macron 23,8 a Le Penová 21,6 procenta.

20:05 Ve druhém kole Macron a Le Penová

V prvním kole francouzských prezidentských voleb zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron, do druhého kola postupuje i kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Shodují se na tom první odhady výsledků voleb několika společností po uzavření volebních místností. Odhady potvrzují očekávání založená na předvolebních průzkumech.

19:45 - Belgická televize: Podle odhadů vyhrál Macron

V prvním kole francouzských prezidentských voleb podle odhadů po sedmé večer zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron. Informovala o tom belgická televize RTBF. Televize Macronovi přičetla zisk 26 procent hlasů, krajně pravicové kandidátce Marine Le Penové 23 procent. V těsném závěsu za ní je podle těchto odhadů na už nepostupové třetí příčce kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, jemuž odhad přisuzuje zisk 21 procent voličů. Na čtvrtém místě údajně skončil pravicový konzervativec, expremiér François Fillon se 17 procenty.

Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňování odhadů před uzavřením volebních místností, mohou svoje čísla zveřejňovat dříve. Výsledky dnešních voleb jsou pokládány za nejméně předvídatelné za poslední desetiletí.

19:20 - Příznivci čekají na Le Penovou

Příznivci kandidátky Marine Le Penové a novináři se scházejí ve sportovní hale v Hénin-Beaumont, kde by kandidátka krajní pravice měla krátce před koncem hlasování pronést řeč.

19:00 - Účast voličů je jako minule

Podle posledních odhadů zhruba hodinu před koncem hlasování bude volební účast Francouzů v prvním kole voleb prezidenta kolem 80 procent. To je zhruba stejná účast jako minule.

18:35 - Francouzi volí i v Praze

O dnešní první kolo prezidentských voleb ve Francii mají velký zájem i Francouzi pobývající v Česku. Kolem páté odpoledne stála před francouzským velvyslanectvím v Praze zhruba třicetimetrová fronta. Do budovy personál voliče pouští po menších skupinkách a voliči musí procházet bezpečnostní kontrolou. Na seznam voličů francouzské ambasády v Praze se podle serveru iRozhlas.cz zapsalo přes dva a půl tisíce lidí. Voliči podle něj hlasují v jednom ze sálů Bukvojského paláce, hned vedle místnosti, kde někdejší francouzský prezident François Mitterand na konci 80. let přijal české disidenty včetně Václava Havla.

17:25 - Účast nižší než minule

K páté hodině odpoledne byla účast ve francouzských prezidentských volbách 69,4 procenta, asi o procento nižší než minule. Volební účast přitom výrazně ovlivňuje šance jednotlivých kandidátů na postup do druhého kola voleb. Vyšší účast by pravděpodobně byla výhodou pro favorita voleb, centristu Emmanuela Macrona, který nemá stabilní voličskou základnu a který se hodně opírá o hlasy nejmladších voličů. Naopak nižší účast by mohla nahrávat kandidátce krajní pravice Marine Le Penové.

17:00 - Horší než brexit

Nejen švýcarská centrální banka, jak píšeme v záznamu níže, ale analytici trhů z celého světa jsou z výsledků francouzské volby prezidenta v napětí. Jak je cituje internetová verze renomovaného listu The Wall Street Journal, vítězství kandidátky krajní pravice Marine Le Penové by podle analytiků mohlo představovat významné riziko pro evropské akciové trhy a vyvolat obavy ohledně budoucnosti eurozóny. „Pokud by se do (prezidentského) úřadu dostala Le Penová, mělo by to na (finanční trhy) větší vliv než Trump či brexit," uvedl podle listu analytik Paul Griffiths ze společnosti First State Investments s odkazem na loňské zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států a odhlasování odchodu Británie z Evropské unie.

Foto: Seznam Zprávy

Wall Street Journal o volbách ve Francii

16:35 - Ozval se i Trump

Francouzské volby sleduje i americký prezident Donald Trump. Na svém twitterovém účtu je označil za „velmi zajímavé”.

16:00 - Velké fronty před volebními místnostmi v zahraničí

Podle francouzského ministerstva zahraničí, které má na starosti organizaci voleb francouzských občanů žijících mimo Francii, je účast ve volebních místnostech v cizině nezvykle vysoká. V mnoha zahraničních městech se před hlasovacími místnostmi tvoří fronty. Zejména v kanadském Montréalu francouzští občané čekají minimáně dvě hodiny, než se dostanou na řadu.

15:30 - Švýcarsko střeží měnu

Francouzské volby bedlivě sleduje švýcarská centrální banka (SNB). Švýcarská měna je považována za bezpečnou investici v období nejistoty. Investoři se nyní obávají, že případný úspěch euroskeptických kandidátů Marine Le Penové a Jeana-Luka Mélenchona by mohl vyvolat otázky ohledně budoucnosti Francie v Evropské unii a rozvířit finanční trhy. SNB je proto připravena reagovat, pokud by výsledek voleb ve Francii vyvolal tlaky na růst švýcarského franku. „Nemůžeme však vyloučit, že nastane větší tlak na švýcarský frank," řekl šéf SNB Thomas Jordan v rozhovoru pro televizi Bloomberg TV.

14:50 - Chybějící plakáty Marine Le Penové

Více než milion a čtvrt francouzských voličů v zahraničí nevidělo ve volebních místnostech plakát jednoho z kandidátů - Marine Le Penové. Volební komise však ujistila, že její plakáty neobdržela v zákonné lhůtě. „Plakát pro kandidátku Marine Le Penovou nebyl k dispozici, její místo na panelu muselo zůstat prázdné," ujistil mluvčí komise vládu.

13:40 - Podezřelý vůz

I v Paříži musela být jedna z volebních místností asi na dvacet minut vyklizena a uzavřena kvůli podezřelému zaparkovanému automobilu poblíž. Policejní pyrotechnici vůz prohlédli a volby pokračují. Dohlíží na ně, jak jsme psali už ráno, asi sedm tisíc vojáků a padesát tisíc policistů.

13:33 - Obnažené ženy v akci

V místě, kde volila Marine Le Penová, bylo poté živo. Přijelo sem šest aktivistek hnutí Femen, a jak je známo, tyto dámy protestují nahotou. Tentokrát si k obvyklému (ne)oblečení vzaly ještě masky Marine Le Penové, Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Podívejte se na video, jak s nimi naložili francouzští četníci (a četnice).

Hnutí Femen se snažilo narušit volby.

12:55 - Oči světa upřené do Francie

Volby ve Francii zaměstnávají dnes média po celém světě.

CNN nazývá článek palcovým titulkem Bitva o Francii, německý Die Welt píše o obrovském počtu policistů a vojáků u voleb a v komentáři se ptá, co se stane, až vyhraje Marine Le Penová. Španělský El País věcně konstatuje, že voličská účast nevypadá špatně. Ruská Pravda jde nejdál: Na čtenáře vyrukovala s odvážnou předpovědí, že Marine Le Penová nevyhraje, vítězem se prý stane Francois Fillon.

12:45 - Favorité to mají za sebou

Jako poslední z favorizované čtyřky kandidátů volil Jean-Luc Mélenchon, reprezentant levice, spíše krajní levice, jemuž průzkumy předpovídaly něco kolem 19 procent hlasů. Tedy nejméně z „velké čtyřky", mezi níž ale rozdíly v průzkumech byly titěrné, v řádu desetin procentního bodu.

12:30 - Potíže v Besanconu

Dvě volební místnosti musely být na chvíli uzavřeny ve městě Besancon. Tamní úřady ohlásily nález pušky v ukradeném autě v těsné blízkosti místa, kde se volí. „Je to běžný případ, žádný teroristický čin,“ řekl šéf tamní policie.

Besanson na mapě Francie.

12.15 - První faktické číslo z voleb

Ministerstvo vnitra hlásí, že účast byla v poledne 28,54 %, tedy mírně více než při posledních volbách v roce 2012 (tehdy touto dobou přišlo 28,29 % oprávněných voličů). Informace se očekávala s napětím, protože výše účasti výrazně ovlivňuje šance jednotlivých kandidátů na postup. Také se chtělo vědět, zda na odhodlání voličů jít k urnám měl vliv čtvrteční teroristický útok v Paříži.

11:48 - Volil Fillon

François Fillon volil v Paříži. Pravicovému kandidátovi přisuzují průzkumy 19 až 21 procent, těsně za Le Penovou.

11:15 - Čeká se na úplně první číslo z voleb

Nyní se s napětím čeká na oznámení, jaká je volební účast, což bude mít vliv na výsledky především nejmladšího z kandidátů Emmanuela Macrona, který nemá stabilní voličskou základnu a který se hodně opírá o hlasy nejmladších voličů. První reálný odhad založený na hlášeních z volebních místností bude k dispozici v poledne.

11:11 - Tady se ženil, tady i volil

Čtyři hodiny po otevření volebních místností odhlasoval Emmanuel Macron, podle průzkumů největší favorit voleb, v přímořském letovisku Touquet u severofrancouzského města Calais, kde má svou druhou rezidenci. Spolu s ním hlasovala i jeho o 24 let starší manželka Brigitte, a to v místnosti, kde před více než deseti lety měli svatbu.

11:02 - Madame Frexit volila

V Hénin-Beaumont na severu země odvolila představitelka Národní fronty a jedna z favoritek voleb, Marine Le Penová. Podle předvolebních prognóz se Madame Frexit dostane do druhého kola.

9:50 - Německé obavy z hororového scénáře

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble neskrývá obavy z případného postupu Le Penové nebo Mélenchona do druhého kola. „Není tajemství, že bychom bláznivě neslavili, kdyby výsledkem hlasování bylo druhé kolo s Le Penovou a Mélenchonem," prohlásil a dodal, že podobný scénář by znamenal ohrožení globální ekonomiky.

Tento scénář za hororový  označil v analýze i zahraniční reportér Seznam Zprávy Martin Jonáš.

9:47 - Volí už i politici, Le Penová za hodinu

Jako první z kandidátů přišel volit pravicový a protievropský politik Nicolas Dupont-Aignan, svůj hlasu už rovněž odevzdala krajně levicová kandidátka Nathalie Arthaudová.

Marine Le Penová má volit v Henin-Beaumont zhruba v 10:45 SELČ.

9:38 - Le Penová s Trumpovým sloganem

8:52 - Volit mohou i myslivci

Účast je hojně probíraný faktor voleb. Francouzské úřady povzbuzují voliče, aby přišli - a nemusí se identifikovat pouze občanským průkazem. Ve Francii se dá volit i na tradiční cestovní pas, nebo pro nás už nezvyklejší řidičský průkaz, a akceptován je dokonce i lovecký průkaz.

8:20 - Neví, koho volit, a je jich hodně

Připomeňme klíčový prvek těchto voleb: Nejistota výsledků je dána vysokým množstvím nerozhodnutých voličů, kterých je kolem 30 procent. Volební účast se podle více agentur na průzkum preferencí odhaduje na 78 procent.

Za mírného favorita prvního kola je považován centrista Emmanuel Macron, druhá na pásce je většinou jmenována Marine Le Penová neboli Madame Frexit.

Volby ve Francii začaly, podívejte se do jedné z volebních místností.

8:11 - Všudypřítomná policie

Zpravodajové světových agentur z prezidentských voleb v prvních minutách po otevření volebních místností hlásí především dvě čísla: 50 000 (policistů) a 7 000 (vojáků). Už jsme je také v tomto online přenosu zmiňovali. Volby jsou pod skutečně důsledným dozorem bezpečnostních sil. Připomeňme, že ve Francii platí stále vyšší bezpečnostní stupeň ohrožení vyhlášený úřady po několika nedávných teroristických útocích. Poslední z nich se odehrál ve čtvrtek, zastřelen byl pařížský policista, jeho další kolegové byli zraněni.

8:00 - Volby začaly

Volební místnosti v celé Francii se otevřely (podívejte se ve videu nahoře). Ještě jednou připomínáme naši analýzu prezidentských kandidátů včetně rozhovoru s Davidem Emlerem, politologem z Fakulty sociálních věd UK o šancích favoritů volby:

7:45 - Volby ve stínu terorismu

Za chvíli se otevírají volební místnosti po celé Francii. Francouzské úřady nachystaly na nedělní první kolo prezidentských voleb přísná bezpečnostní opatření. Na průběh voleb v 67 tisících volebních místnostech bude dohlížet kolem 50 tisíc policistů a 7000 vojáků.

Volební místnosti se uzavřou na většině území v 19:00, tedy o hodinu později než při předcházejících prezidentských volbách. V některých velkých městech se bude hlasovat až do 20:00. Až poté budou známy první odhady. Belgická média mohou ale s prvními čísly přijít o několik hodin dříve, protože nejsou omezena francouzskými zákony.

7:20 - Osm z jedenácti bourá EU

Deník Financial Times připomíná, že osm z jedenácti kandidátů chce buď vystoupení země z EU, eurozóny, či zásadní přestavbu vztahů s Unií. Dva z nich, Le Penová a Mélenchon, mají reálnou šanci probojovat se do druhého kola. Pokud by se tam dostali oba, byla by to podle deníku Financial Times pro evropské partnery Francie noční můra.

6

Jsou to opravdu výjimečné volby. Během neděle zřejmě víc než pětina Francouzů vhodí do uren hlas ve prospěch ženy, která je ochotná riskovat bankrot své země, jen když ji vyvede z Evropské unie. Další odhadem pětina by se mohla postavit za muže, který je nyní víc než co jiného symbolem korupce....

6:00 - Průzkum: Minimální rozdíly mezi favority

Poslední předvolební průzkumy říkaly toto: Centrista Emmanuel Macron by měl získat podle souhrnu různých v pátek zveřejněných průzkumů 23 až 24,5 procenta hlasů. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 procent a třetí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 procent. Na čtvrtém místě je reprezentant levice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 procenta hlasů.

4:00 - Hlasování v zámoří

Už v sobotu se volilo v nejvzdálenějších místech od Francie. Ve 12:00 začalo hlasování na ostrovech Saint-Pierre a Miquelon ležících u Kanady, o hodinu později následovala Francouzská Guyana a po další hodině karibské ostrovy Guadeloupe a Martinik. Večer středoevropského času došlo i na Francouzskou Polynésii.

Rozhovor: bývalý velvyslanec ve Francii

Podle bývalého velvyslance Fischera by pro Česko byl nejvýhodnějším prezidentem Macron. Pusťte si celé interview:

Rozhovor s diplomatem Pavlem Fischerem.

Reklama

Doporučované