Hlavní obsah

Náročná záchrana těžce zraněného námořníka tisíce kilometrů od pobřeží. Nemůže jíst ani pít

Námořnictva tří zemí vyrazila na pomoc těžce zraněnému jachtaři.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Mezinárodní záchranný tým se snaží dostat k vážně zraněnému indickému jachtaři, kterého při závodu kolem světa zastihla tisíce kilometrů od pobřeží bouře a poškodila jeho loď.

Článek

Námořní důstojník Abhiláš Tomy se účastnil sólo závodu kolem světa Golden Globe. Při své plavbě ale projížděl i páteční bouří nad Indickým oceánem. Vítr při ní dosahoval rychlosti až 130 kilometrů za hodinu a zvedal vlny o výšce až 14 metrů. Lodi zlomila stěžeň a nechala ji neovladatelnou plout asi 3200 kilometrů od pobřeží Západní Austrálie.

Samotnému Tomymu se podle serveru BBC podařilo v sobotu vyslat organizátorům závodu zprávu, že utrpěl vážné zranění, nemůže se pohybovat, jíst ani pít. Zvládl však aktivovat nouzový vysílací signál.

Momentálně je devětatřicetiletý komandér na lůžku v kabině své poničené lodi. Uvedli to organizátoři závodu.

Nejdříve by se k jachtaři měli dostat francouzští rybáři

V neděli nad jeho jachtou proletěla dvě vojenská letadla, jedno australské a druhé indické, jejichž posádka informaci potvrdila. Abhiláše se jim však kontaktovat nepodařilo. K jeho nouzovému batohu se satelitním telefonem se totiž nemůže dostat.

„Je zraněný uvnitř jachty, takže nemůže dál komunikovat,” řekla agentuře AFP mluvčí bezpečnostního úřadu australského námořnictva, které je ve vedení záchranných operací.

Nejdříve by se k Abhilášovi měla dostat francouzská rybářská loď, která má na palubě i lékařské vybavení. Očekává se, že k jachtě dorazí v pondělí.

Svoji jachtu pro něj obrátil i jeho soupeř 

Záchrannou operaci se ale podle televize CNN rozhodl podniknout také irský závodník Gregor McGuckin. Jeho loď se podle posledních informací nacházela asi 145 kilometrů od té Tomyho. Námořnictva Austrálie a Indie tak vyslala i svá plavidla, která na něj mají dohlédnout.

Na pomoci se podílí i Nový Zéland. Australsko-novozélandské plavidlo s vrtulníkem na palubě totiž také míří do oblasti s Tomyho poničenou jachtou. Cesta mu ale potrvá nejméně čtyři dny.

Devětatřicetiletý Abhiláš Tomy v roce 2013 jako první Ind vůbec obeplul svět. Jeho jachta jménem Thuriya je replikou lodi Suhaili, se kterou v roce 1968 vyhrál Brit Robin Knox-Johnston první ročník závodu Golden Globe.

Cesta kolem světa na jachtě vydá za 48 tisíc kilometrů dlouhou plavbu. Většina z jedenácti závodníků, kteří 1. července vypluli z Francie, je stále na cestě. Při páteční bouři byli více severněji od Abhiláše, takže se jim podle televize CNN podařilo nejhoršímu vyhnout.

Reklama

Doporučované